Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на

...
Българското министерство на външните работи отне акредитацията на кореспондента на
Коментари Харесай

България гони кореспондент на Российская газета без причина

Българското министерство на външните работи лиши акредитацията на кореспондента на в. " Российская газета " Александър Гацак, без да дава пояснения и го заплашва с екстрадиция. Това съобщи пресслужбата на вестника, представена от ТАСС.

" Александър Гацак осведоми управлението на " Российская газета ", че в посолството на Русия в София е получено съобщение от българското външно министерство за лишаване на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени аргументите за това решение ", показва изказване на " Российская газета ".

 " Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил позвъняване на мобилния си телефон с искане да се яви в локалната миграционна работа. Докато е бил на път, дестинацията била изменена на българската Държавна организация за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна черква, който също в началото е бил свикан в миграционната работа, а по-късно депортиран от страната ", оповестява ТАСС.
" А. А. Гацак е дошъл в съветското посолство в София и от този момент не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви пояснения от българската страна ", написа още в изказването на " Российская газета ".

От вестника означават, че Гацак работи в София от няколко години и непрекъснато разгласява материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, в частност, засягащи въпроси на добросъседските и исторически връзки сред Русия и България.

 " Публикациите са и сериозни, изключително когато става въпрос за поругаването на монументи на съветските воини освободители, избавили България от кафявата чума през Втората международна война. Журналистът напомня: в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война през 19 век. Той нееднократно е приказвал за благодарността на елементарните български жители за това ", показва още " Российская газета "
Друг сътрудник на вестника - Александър Гасюк, е бил арестуван на 5 октомври в Никозия, отбелязва още ТАСС.

" В момента на задържането той се е намирал в автомобил покрай жилището, в която живее със фамилията си. Журналистът е бил подложен на принуждение, вследствие на което ръката му е била засегната. По-късно журналистът е бил откаран в болница ", пишат от ТАСС.

" Такива искрено враждебни дейности, застрашаващи сигурността на съветските публицисти, жестоко нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да извършват професионалните си отговорности ", акцентира пресслужбата на " Российская гезата ".

Снимка: БГНЕС

Източник: Гласове.бг
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР