Българският разследващ журналист Атанас Чобанов е бил обект на доклад

...
Българският разследващ журналист Атанас Чобанов е бил обект на доклад
Коментари Харесай

RSF подаде жалба в прокуратурата на Франция за незаконно събиране на информация за български журналист от компания за икономическо разузнаване

Българският проверяващ публицист Атанас Чобанов е бил обект на отчет на френската компания за бизнес разузнаване и съвещания Avisa Partners. Докладът съдържа доста персонална информация за него, събрана без негово познание. Организацията е подала тъжба до прокуратурата на Франция за противозаконна обработка на персонални данни, излиза наяве от обява на техния уебсайт.

" Събирането на персонална информация за Атанас Чобанов от страна на Avisa Partners наподобява е осъществено в нарушаване на законите за отбрана на персоналните данни. Съществуването на сходен отчет е изключително обезпокоително, като се има поради профилът на въпросния публицист, който в продължение на доста години е бил обект на закани, оскърбителен акции и заплашване поради следствията си за корупцията в България. RSF основателно  се притесняват, че Avisa е била привлечена от злоумишлен клиент, най-вероятно от България. 

В жалбата, подадена на 3 октомври от Уилям Бурдон и Винсент Бренгарт от името на RSF и Атанас Чобанов излиза наяве, че за българския публицист е събирана информация и „ персонални данни с лъжливи, нечестни или противозаконни средства ". В отчета са събрани доста персонални данни и информация за личността на журналиста, неговия персонален живот, запаси, контакти, действия и известност, добити без негово познание. Следователно наподобява, че Avisa Partners е обработвала персонални данни за Атанас Чобанов по смисъла на член 226-16 от Наказателния кодекс на Франция, без да има доказателства, че са спазени предварителните формалности или условия, планувани в закона.

През август 2022 година осведомителният уебсайт Mediapart разкри, че " напролет на 2020 година екипите на Avisa Partners са проучили част от живота на българския кореспондент Атанас Чобанов ". Медията оповестява още, че " съгласно Avisa Partners тази интервенция е почнала по искане на " организация за връзки с пресата ", чието име тя не се показва, с цел  да се открие кой стои зад офанзивите против нейния клиент.  Самоличността на този " клиент " остава загадка “.

От своя страна Avisa Partners е  обяснила на RSF, че отчетът е единствено " вътрешна аналитична записка ", " извлечена от обществено налична информация онлайн ", и че " не е популяризиран отвън Avisa ". Avisa твърди, че отчетът е елементарна " инспекция ", осъществена в сходство с нейните отговорности за надлежна инспекция. Трудно е обаче да се разбере за какво това е наложило нерегламентирано събиране на информация за Атанас Чобанов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР