Българският президент защити националната позиция на форума на ООН за

...
Българският президент защити националната позиция на форума на ООН за
Коментари Харесай

Президентът: България не иска намаляване на вредните емисии повече от вече договорените в Париж

Българският президент отбрани националната позиция на форума на Организация на обединените нации за климатичните промени в Полша, а точно – че България не желае увеличение на уговорките за понижаване на нездравословните излъчвания от към този момент контрактуваните в Париж.

Това е позицията и на държавното управление, и на синдикатите, които показаха терзания за бъдещето на въгледобива.

България е изпълнила отговорностите от Протокола от Киото и е напът да преизпълни задачата за понижаване с 20% на излъчванията от парникови газове за 2020 година, спрямо индикаторите от 1990 година

През 2016 година излъчванията на парникови газове в България са понижени с 49%, съпоставено с равнищата от 1988 година, разгласи българският президент от трибуната на конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени в Катовице, Полша.

„ По-нататъшни проверки на упоритостите за понижаване на излъчванията от парникови газове не кореспондира с нашия народен интерес, тъй като би трябвало да има предвидими правила, които да се постановат и да подтикват конкуренцията и промишлеността и ние даваме приоритет на обществения детайл на тази смяна и по-специално запазването на хиляди работни места”, уточни президентът.

Снимка: president.bg

Министърът на околната среда и водите Нено Димов удостовери, че страната ни желае да види по какъв начин ще се изпълнят задачите от Париж и по-високи упоритости не можем да удовлетворим, тъй като българската енергетика е въпрос от стратегическо значение.

„ Защитата на българската енергетика е значим въпрос и за цените на тока, не може преструктурирането да стане за една нощ. Има стратегия и би трябвало да я следваме стъпка по стъпка”, сподели Димов.

Президентът обаче разгласи, че не вижда България в стратегиите на Европейския съюз за вложения в екологична сила, превоз и промишленост.

„ Когато приказваме за екологично чиста сила, дано не забравяме, че е доста значимо да имаме сигурна и предсказуема сила. В това отношение Европа също може да ни помогне доста, в случай че не основава спънки, както в предишното, по пътя на съветските доставки на газ за България. Да вземем и това, което предложих на президента Путин - директна доставка към България, т.е. към Европейския съюз, която нарекохме Български поток. Не като продължени на Турски поток, а в действителност Български поток, който да подсигурява сигурността на доставките за Европа. Само по този начин България може да е самостоятелен енергоразпределителен център”, сподели Радев.

Форумът, който би трябвало да дефинира ясни правила и цели за битка с климатичните промени, се организира в полския миньорски град Катовице, който беше избран като един от най-зелените в страната от полския президент Дуда.

40 държавни водачи и участници от 197 страни би трябвало да дефинират стъпките за понижаване на парниковите газове и финансовото подкрепяне на бедните страни, които се борят с следствията от климатичните промени.

Генералният секретар прикани за незабавни ограничения. Дори със спазването на уговорките от Париж за климата до края на века температурата на планетата ще се увеличи с три градуса и ще настъпи климатичен безпорядък.

Той изиска до 2030 година излъчванията на парникови газове да спаднат до 45% от равнищата през 2010 година и да бъдат на 0 до 2050 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР