Българският премиер Бойко Борисов е бил поканен от северномакедонския си

...
Българският премиер Бойко Борисов е бил поканен от северномакедонския си
Коментари Харесай

Борисов към Заев: Комисията да постигне реални резултати по историческите въпроси до края на 2019 г.

Българският министър председател Бойко Борисов е бил поканен от северномакедонския си сътрудник Зоран Заев дружно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев на 1 август. Това е станало по време на техния диалог в Познан в границите на Срещата на върха на самодейността „ Берлински развой “.

Двамата министър председатели са разискали достиженията и провокациите в двустранните връзки пред България и Република Северна Македония.
Дипломат №1 на Скопие не има вяра Гоце Делчев да провали договарянията с Европейски Съюз България и Северна Македония би трябвало да решат историческите въпроси с взаимно почитание, съобщи северномакедонският външен министър Никола Димитров
Според Борисов и Заев подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие даде позитивен подтик в партньорството сред двете страни. Северномакедонският министър председател дефинира съглашението като „ най-големия ни успех”.
Борисов: Вместо да ни сплотяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват Той е на мнение, че на Балканите има политици с разсъдък и опит и изрази вяра, че компликациите ще бъдат преодолени
„ Нужна е нова динамичност в работата на Комисията, която да докара до бързи и безапелационни резултати до края на 2019 година, по тематики като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и други “, акцентира Борисов.

Според българския министър председател сред двете страни съществува доверие, само че „ в този момент би трябвало да работим за доверие сред администрациите ни и комисиите, с цел да има действителен резултат”.

Борисов означи удовлетворението си, че истината за обстоятелства от общата ни история е почнала да се зявява намерено в публичното пространство на Северна Македония и се надява това да е трайно. Българският министър-председател засяга в изявлението си изявлението на президента Стево Пендаровски, в което той удостовери българското съзнание на революционера.
Пендаровски призна Делчев за българин, Заев прикани да търсим обединяване в предишното (ВИДЕО) Президентът е декларирал това в изявление за македонската телевизия „ Алсат М ”, а министър председателят е направил послание във „ Facebook ”
Македонският министър председател увери, че и поетите обществено по отношение на България задължения, включително издаването на позволение за възобновяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран са в ход и към този момент има позволение за възобновяване на паметника.

Очакванията са през месец октомври България и Република Северна Македония да отбележат взаимно на най-високо равнище 1005-а годишнина от гибелта на цар Самуил.

Двамата министър-председатели показаха мнение, че това ще е доказателство за ефикасното осъществяване на поетите от държавните управления задължения посредством Протокола от 10 юни, подписан по време на първото съвещание на Междуправителствената комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР