Българският полярен кораб от Антарктида пое обратния път към България,

...
Българският полярен кораб от Антарктида пое обратния път към България,
Коментари Харесай

Българският полярен кораб от Антарктида пое обратно към България

Българският полярен транспортен съд от Антарктида пое противоположния път към България, предава

Екипажът му би трябвало да измине близо 16 хиляди километра до родния бряг. Пътят му минава през Атлантическия океан, Средиземно и Бяло море. Научноизследователският екип носи на борда скъп жив подарък, който ще се трансформира в същинска атракция.

Редките типове живи риби и полярни земноводни животни за първи път се транспортират с транспортен съд от толкоз далечна дестинация.  Българската база „ Св. Климент Охридски “ към този момент е зазимена до началото на идващото лято, когато полярниците ни ще се завърнат, с цел да продължат научните си планове.

Геологията на скалите и търсене на скъпи метали като злато, сребро и мед бяха в обсега на проучванията им. Преди да се качат на борда на научноизследователския транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ и да потеглят към България, ученият Любомир Кендеров се спусна по дъното на Антарктида, с цел да вземе редки типове морски жители, които ще донесе у нас.

Рибите живеят единствено в Антрактида, прецизира той. „ Айс фиш - ледената риба, която няма кръв. Няма хемоглобин по-скоро в кръвта. Нейната кръв е транспарантна, бледа. Освен нея, и други организми като морски звезди, морски безгръбначни, ракообразни, забавни животинки ”, сподели още доцент доктор Любомир Кендеров.

Ученият не скри, че преместването на морските жители е доста мъчно, само че на кораба са се постарали да пресъздадат нужните им условия с хладилна система.

Природонаучният музей в Пловдив ще е новият дом на скъпата експозиция. За задачата се приготвя специфичен 9-тонен аквариум . Условията в него ще наподобяват тези в Леденя океан. „ Самото помещение ще е с температура от -5 градуса, като ще поддържаме температура на водата 2-3 градуса.

Тази ниска температура ще докара до замръзване на всички стени . По стените ще се вижда в вероятност и нашата база, с цел да може да има преписка с българското в този план ”, съобщи шефът на музея Огнян Тодоров.

Първият в света експозиционен мразовит аквариум коства 150 хиляди лв.. Той ще е подготвен след две седмици, а полярните риби ще дойдат у нас след два месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР