Българският плувец Петър Мицин бе удостоен с наградата „Спортен Икар“

...
Българският плувец Петър Мицин бе удостоен с наградата „Спортен Икар“
Коментари Харесай

Петър Мицин е носител на „Спортен Икар“ за 2023 г.


Българският плувец Петър Мицин бе почетен с премията „ Спортен Икар “ за 2023 годинa. Това бе оповестено от ръководителя на журито за „ Спортен Икар “ Здравка Йорданова. На събитието в Пресклуб България участваха още изпълнителният шеф на Фондация „ Български спорт “ Живко Вангелов и членът на Управителния съвет Сашо Йовков.

Мицин стана първият българин със международен връх в плуването, като усъвършенства върховото достижение на 400 м свободен жанр за юноши. В добавка, плувецът ни завоюва четири континентални трофеи, като е и първият роден играч с три медала от един шампионат – реализирани на Световното състезание в израелския град Нетания. Мицин е с две олимпийски квоти за Игрите в Париж следващата година, като сега взе участие на Европейското на дребен басейн в Отопени, Румъния.

„ С изключение на една година, по време на Ковид пандемията, от основаването на фондацията през 1991 година, това е 30-та гала. С наслаждение можем да кажем, че това е една традиция, която откри място в историята, да се надяваме, че ще продължи и в бъдеще, тъй като всички положителни неща се градят на база на традицията. Тази година журито, в няколко категории постъпихме по същия метод, радваме се на добър отзив, тъй като се опитваме да дадем опция на спортисти от друг диаметър, възраст и заслуги, само че почтени да намерят място и израз на спортна благодарност “, сподели Йорданова, а Йовков добави: „ Имаше много сериозна полемика, което демонстрира, че е имало избор. Уважението за тези имена е изцяло справедливо “.

„ Самата гала ще се състои на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София. Надявам се Петър да е тук, Симеон Николов ще участва, художествената гимнастика – уповавам се множеството да са на линия, като се изключи тези, които са в чужбина. Две от шахматистките са в чужбина. Везенков няма по какъв начин да го откъснем от Щатите. Днес и на следващия ден продължаваме да уведомяваме всички, които са наградени – ще участват и публични посетители, които са поканени “, съобщи ръководителят на журито Йорданова.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР