Българският плувец Петър Мицин бе удостоен с наградата Спортен Икар“

...
Българският плувец Петър Мицин бе удостоен с наградата Спортен Икар“
Коментари Харесай

Петър Мицин е носител на „Спортен Икар“ за 2023 г.

Българският плувец Петър Мицин бе почетен с премията „ Спортен Икар “ за 2023 година, съобщи кореспондент на БГНЕС. Това бе оповестено от ръководителя на журито за „ Спортен Икар “ Здравка Йорданова. На събитието в Пресклуб България участваха още изпълнителният шеф на Фондация „ Български спорт “ Живко Вангелов и членът на Управителния съвет Сашо Йовков.


Мицин стана първият българин със международен връх в плуването, като усъвършенства върховото достижение на 400 м свободен жанр за юноши. В добавка, плувецът ни завоюва четири континентални трофеи, като е и първият роден играч с три медала от един шампионат – реализирани на Световното състезание в израелския град Нетания. Мицин е с две олимпийски квоти за Игрите в Париж следващата година, като сега взе участие на Европейското на дребен басейн в Отопени, Румъния.

„ С изключение на една година, по време на Ковид пандемията, от основаването на фондацията през 1991 година, това е 30-та гала. С наслаждение можем да кажем, че това е една традиция, която откри място в историята, да се надяваме, че ще продължи и в бъдеще, тъй като всички положителни неща се градят на база на традицията. Тази година журито, в няколко категории постъпихме по същия метод, радваме се на добър отзив, тъй като се опитваме да дадем опция на спортисти от друг диаметър, възраст и заслуги, само че почтени да намерят място и израз на спортна благодарност “, сподели Йорданова, а Йовков добави: „ Имаше много сериозна полемика, което демонстрира, че е имало избор. Уважението за тези имена е изцяло справедливо “.

Председателят на журито Йорданова оповести, че церемонията по връчване на премиите за „ Спортен Икар “ ще се състоят на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София. „ Самата гала ще се състои на 14 декември от 11:00 часа в Гранд хотел София. Надявам се Петър да е тук, Симеон Николов ще участва, художествената гимнастика – уповавам се множеството да са на линия, като се изключи тези, които са в чужбина. Две от шахматистките са в чужбина. Везенков няма по какъв начин да го откъснем от Щатите. Днес и на следващия ден продължаваме да уведомяваме всички, които са наградени – ще участват и публични посетители, които са поканени “.

Тя добави, че не е имало стълкновения с уредниците на други награди. „ Не е имало стълкновения с уредници на други награди, не е имало изразено удовлетворение – несъмнено, имало е ядосани, само че не и сблъскване. Причината е, тъй като тази гала е доста уравновесена. Помага още, че журито залага и на хора, които са отвън спорта – или са били в спорта, само че преди, спортни деятели. Имахме отражение на това, което се случва в спорта. Ние се събираме там и започваме полемиката на база номинациите. Ако някой нещо е не запомнил, положителното се случва в тази полемика “.

Йорданова сподели още, че няма да има премия за Най-добър треньор, като от Фондацията няма да се намесват в традицията на вестник „ Труд “. „ Имахме такова разискване (б.ред – „ Спортен Икар “ за Най-добър треньор). Решихме да не се намесваме в традицията на вестник „ Труд “. По отношение на треньора, признавам си, аз също имах такова предпочитание да се случи, тъй като те заслужават повече, само че надви мнението да не се намесваме. Ще поканим треньорите, ще бъдат почетени и почетени, само че дано в категориите да си останат спортистите с техния миг на популярност и задоволство “.

Всички носители на „ Спортен Икар “ в обособените категории:

Млад и надарен състезател:

Божидар Саръбоюков (лека атлетика) и Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс)

За заслуги:

Ивет Горанова (олимпийско карате), Радослав Росенов (бокс), Симеон Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Панайот Димитров (борба) и Иван Хърков (самбо)

Пробив в международния спорт:

Йоана Георгиева (кану-каяк)

Достойно показване:

Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини)

Впечатляващо показване:

Александър Везенков (баскетбол) и Йоана Илиева (фехтовка)

Шампионско дългоденствие:

Антоанета Костадинова (спортна стрелба)

Отбор на годината:

Женски народен тим по шахмат

Носител на Големия Икар:

Петър Мицин (плуване). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР