Българският лекарски съюз поиска да отпадне и мораториумът за новите

...
Българският лекарски съюз поиска да отпадне и мораториумът за новите
Коментари Харесай

Лекарите поискаха отмяна и на мораториума за нови медицински дейности

Българският лекарски съюз изиска да отпадне и мораториумът за новите медицински действия, заплащани от Здравната каса през 2018 г. 

Мораториумът стана факт дружно с бюджета на НЗОК за идната година. 

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на текстовете на мораториума за нови медикаменти, което беше преодоляно, а по-късно Народното събрание гласоподава за анулацията на текстовете. 

Мораториумът за нови действия обаче остава в действие.

" Убеждаваме се, че в България значимите проблеми не се вземат решение посредством поредно и стратегическо мислене, а въз основа на уличното неодобрение на протестиращите. Недоразумение е анулацията на наложения мораториум единствено за лекарствени артикули, пропускайки обстоятелството, че подобен има и за реализиране на нови медицински действия. За шести път Параграф 6 на ЗБНЗОК за 2018 година за лекарствените молекули бива прегласуван, без никой да осъзнава действителната нужда от анулация на Параграф 11 за нови медицински действия. Защо още веднъж не бе чут гласът на лекарите и на пациентските организации за анулация на мораториума за нови действия? Това по-малко значимо ли е за системата, за пациентите, за съблюдаване правилата за комплексност на здравната услуга и правото на свободен избор на жителите. Възможността пациентът да оздравее не зависи единствено от лекарствената терапия, нужни са медицински действия и лечения, изпълнени от лекари ", оповестиха от Българския лекарски съюз в отворено писмо до ръководещите и пациентите.

Лекарите насочат рецензии към Здравната каса и здравното министерство, които съгласно тях неглижират проблемите в опазването на здравето. 

" УС на БЛС показва своето изрично възмущение от бездействието им, поставящо здравната система в безспорна неспособност за вярно действие и в заплаха живота и здравето на пациентите. Много са въпросите, по които лекарският съюз от дълго време сигнализира. За страдание, мнението на специалистите, представители на най-голямата съсловна организация, не се взема поради ", показват те.

От БЛС упорстват за преразглеждане на нормативната база, защото поради ремонти " на парче " от другите екипи в Министерство на здравеопазването тя е изпълнена с несъгласия. 

" БЛС е показал редица експертни оферти за корекцията на съществуващите несъгласия в нормативните документи, с оферти за взаимно разискване на вероятните решения, само че отговор от страна на институциите до момента няма ", безапелационни са лекарите.

Те повтарят рецензиите си към НЗОК поради забавянето на договарянията за Национален рамков контракт за 2018 година, които трябваше да стартират още през ноември, само че към момента не са стартирали. 

" Каква е повода в края на 2017 година, към момента да няма преговорен развой, да няма работни срещи за разработване на нормативни документи? Може би, това е опит на ръководещите за едностранно, административно „ контролиране на системата “, за икономии на пари от здравето на пациентите. Създаването на административна регулация, без присъединяване на лекарите, крие опасности здравната система да рухне в околните месеци ", предизвестиха от БЛС. 

" Всички лечебните заведения работят в условия на предели, нормативен безпорядък и несъгласия. Трета поредна година не се изплаща така наречен „ надлимитна активност “ в лечебните заведения - действително осъществена в интерес на пациента, регистрирана и призната от НЗОК. В същото време по публични данни на Националната организация за приходите надсъбраните средства за 2017 година от здравноосигурителни вноски са 124 млн. лв.. Те следва да бъдат разходвани в интерес на здравето на пациентите и за погасяване на настоящи разноски на лечебните заведени, за попречване на систематичния им банкрут. Същият ще остави хиляди пациенти без здравна помощ, в нарушаване на конституционния принцип, че здравето на нацията е висша полезност. Къде тогава са тези надсъбрани средства и за какво не се употребяват по предназначението им ", питат лекарите. 

" БЛС неведнъж е упорствал за смяна на модела на опазването на здравето. Важни и първи стъпки в тази посока са демонополизирането на НЗОК и построяването на втори дирек в здравното обезпечаване, остойностяването на медицинския труд. Незабавен резултат ще докара ускореното въвеждане на електронна здравна карта и рецепта, електронна борса за медикаменти и медицински произведения ", считат от БЛС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР