Българският лекарски съюз (БЛС) се разграничава от действията на колеги,

...
Българският лекарски съюз (БЛС) се разграничава от действията на колеги,
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Лекарят, издавал фалшиви сертификати, е за съд, той не може да практикува |

„ Българският лекарски съюз (БЛС) се разграничава от дейностите на сътрудници, които издават подправени документи. След решение на съда, подобен човек не може да практикува. Той е направил закононарушение ”. Това сподели по Нова телевизия доктор Николай Брънзалов, общопрактикуващ доктор и член на УС на БЛС.

Разследване на телевизията разкри  Цената на елементарна поръчка е 300 лева, а на бърза - 450 лв.. Фалшивите документи се получават единствено за два дни. Според медиатор дневно се издават сред 15 и 30 неистинен документа единствено от един доктор.

Посредникът, показал се за Величко Георгиев, е претендент за депутат, изясни шефът на „ Национална полиция ” гл. комисар Станимир Станев. Доколкото и той е осведомен, основният прокурор е изискал свалянето на имунитета му, а от политическата партия, чийто претендент за депутат е Георгиев обявиха, че ще го изключат.

За схемата съобщава предприемачът Андрей Бъчваров.

„ Мой другар си отиде. Човекът с подправен документ се оказва позитивен, заразява го, той беше с диабет и си отиде ”, споделя той.

С Величко първо се свързва самият Андрей, който се показва за шеф, който желае да изкара документи на чиновниците си. Разбират се Андрей да изпрати фотоси на персоналните карти на трима свои чиновници първоначално. За задачата на следствието Андрей показва кореспондент за собствен чиновник. От диалозите излиза наяве, че Величко работи със старша сестра, която през уикенда е в мобилните пунктове в моловете, а през седмицата в поликлиника.

Срещу сума от 1 350 лв. приемането на достоверни документи на неимунизирани единствено за два дни не се оказа мъчно. Работи се с еднодозовата ваксина на " Янсен ". Парите се дават на различен медиатор, който работи с други медици – в пъти по-експресно.

След няколко дни псевдоклиентите получават три 100-процентови документа, които се изтеглят от Националната здравна осведомителна система. Сертификат за имунизиране получава и българка, която се намира в Украйна. Величко Георгиев показва даже име на доктор, който стои зад тези три документа. Опитите за контакт с лекарката са несполучливи. 

Според зам.-председателя на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов тези хора са потвърдено отговорни и е изцяло постижимо да бъдат осъдени. Как се доставят и слагат имунизациите от персоналните лекари:

„ Лечебното заведение подава поръчка към РЗИ, когато събере задоволителен брой хора, които желаят да се имунизират. Тази поръчка се дава в РЗИ против съответни данни. Ваксината се получава при избран ред, съхранява се по избран ред. При започване на слагане на имунизацията, тя се вади, с цел да доближи избрана температура. На пациента се пуска амбулаторен лист, той подписва и документ за осведомено единодушие, че ще му се сложи тази ваксина. След като се сложи имунизацията, информацията се изпраща в Информационната здравна система ”, изясни доктор Брънзалов.

Според него да се изхвърля ваксина, както са правели участниците в схемата, е светотатство. Той е на мнение, че единственият метод да се хване подправен документ е, единствено когато подправено имунизиран се разболее с ковид. Медикът уточни, че той също е имал случаи на имунизирани, които са се разболели, само че процентът им е бил прекомерно невисок.

Адвокатът по здравно право Мария Петрова уточни, че тези закононарушения са документални.

„ Невинаги законът планува отнемане от права. Има главно два механизма това да се случи. Едната опция е да има влезнала в действие присъда, която да постанова отнемането на правата. Ако приказваме за закононарушение, когато доктор дава подправено удостоверение за здравето на някой, тогава законът не планува отнемането на права. Имайте поради, че тук приказва и за фелдшери и медицински сестри. Те също носят отговорност. Другата алтернатива някой да бъде лишен от права е посредством Етичната комисия на БЛС. За страдание, ние имаме потребност от проверка и на Етичния кодекс, и на разпоредбите ”, добави тя.

На глоба подлежат и тези, които са си платили за подправен документ.

„ Много мъчно ще е да се ревизира и потвърди, че не сте имунизиран. Издаването на този документ не е толкоз елементарно. Лицето обаче няма по какъв начин да бъде тествано дали е имунизирано, или не, в случай че не бъде хванато на място ”, добави юрист Петрова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР