Българският лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя изявлението на президентa на

...
Българският лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя изявлението на президентa на
Коментари Харесай

БСЛ: Геройство е спасяването на човешки животи, но крие риск за собствения живот на медиците заради провал в системата

Българският лекарски съюз (БЛС) изрично поддържа изказването на президентa на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) проф. доктор Франк Улрих Монтгомъри във връзка решенията на Европейския съвет 17-21 юли 2020 година Призивът на европейските лекари, насочен към Европейския парламент, би трябвало да бъде чут и ние от БЛС чакаме бързата интервенция и отстояване на общата ни идеята - здравето. Това се споделя в позицията на БЛС.

Оттам са обезпокоени от намаляването на средствата за здравна конструкция и медицински личен състав от "Многoгодишната финансова рамка " и от фонда за възобновяване след ковид “Следващато потомство на ЕС”. Смята се, че това не отразява научените уроци от рецесията с COVID-19.

"Нещо повече - още веднъж подценяват нуждата от стратегически решения и финансова поддръжка за научните проучвания и опазване на здравето на европейско равнище. Затова БЛС приветства решението на Европейския парламент да не поддържа предложенията на Европейски Съюз ", акцентират от съюза.

Д-р Маджаров: Лекарите от бранша за Коронавирус са на лимита

И прибавят:

"Един от главните уроци на пандемията, е че би трябвало като хора, здравни системи, страни и интернационалните организации да чакаме непредвиденото и да имаме подготвеност да посрещнем рецесии, които за малко време прекатурват нашия живот. Здравето на популацията е незаменимо благосъстояние, само че е и главен детайл в икономическото развиване и националната сигурност на страната. Трябва да се има поради, че подготовката на медицински фрагменти – лекари, експерти по здравни грижи и други нужни експерти за ефикасната работа на здравната система - лишава години образование и специализация ".

Според БЛС най-важното е да се зачитат медиците, да се знае, че човешкият капитал е първокачествен.

Геройство е ежедневното избавяне на човешки животи, само че вероятността това да се случва с риск за личното ни здраве, поради провали в системата минава отвън дълга на специалността!, приключват от БЛС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР