Българският лекарски съюз (БЛС) изрази несъгласието си с проекта за

...
Българският лекарски съюз (БЛС) изрази несъгласието си с проекта за
Коментари Харесай

Лекарският съюз е против намаляването на болничните легла

Българският лекарски съюз (БЛС) изрази несъгласието си с плана за нова национална здравна карта (НЗК). Той беше показан през вчерашния ден на съвещание на отрасловата парламентарна комисия, като в дебата участваха съсловни организации, пациенти и депутати.

От лекарския съюз прецизират, че несъгласието им идва от предлагането за към 6 хиляди по-малко болнични кревати. Според тях това ще сътвори съществени национални и районни диспропорции. Освен това от организацията акцентират: " Обсъждане на заложените текстове в здравна карта не е имало, а на единственото съвещание на националната комисия за правене на картата е реализирано единодушие единствено за издание предложенията на регионалните комисии. "

" Сериозно обезпокоени сме по две аргументи. Първо, по този начин препоръчаният план на национална здравна карта е следващият административен инструмент за лимитиране активността на лечебните заведения, което ще докара до неспособност за развиване на новаторска медицина и отлив на фрагменти от болничното опазване на здравето, и второ – БЛС в никакъв случай не приемал плана на национална здравна карта, както се опита да бъде вменено на съвещанието ", оповестиха от съсловната организация.

От БЛС упорстват в здравната карта да бъдат взети под внимание мненията на регионалните комисии, които прецизно съблюдават метода на пресмятане на нужния брой кревати по типове действия и равнища на подготвеност.

" Този вид на национална здравна карта, със заложените кревати по равнище на подготвеност, ще затрудни извънредно болничното лекуване по избрани специалности и ще наруши правата на здравно обезпечените лица за достъп до здравна помощ ", се споделя още в позицията на лекарския съюз.

На вчерашното съвещание беше показан разбор на болничната помощ, в който са избрани потребностите от кревати. Той демонстрира, че все още общият им брой е 38 803 с приложимост 64%. Със здравната карта за тази година се плануват с близо 6 хиляди кревати за интензивно лекуване по-малко - 32 913.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР