Българският културен клуб - Скопие (БККС) приветства срещата между премиерите

...
Българският културен клуб - Скопие (БККС) приветства срещата между премиерите
Коментари Харесай

Включването на българите в Конституцията на Северна Македония би донесло повече вреди, отколкото ползи |

Българският културен клуб - Скопие (БККС) приветства срещата сред министър председателите на България Кирил Петков и на Северна Македония Димитър Ковачевски, която се състоя точно на 30-годишнината от признаването на РСМ от нашата страна.

Според БККС този неповторим държавнически и дипломатически акт е оказал помощ за мирното обособяване на Северна Македония от някогашна Югославия. Клубът поздравява Кирил Петков за новия метод и се надява двете страни да влязат във фаза на градивно съдействие. 

Постигането на доближаване и другарство БККС вижда посредством използване, уточнение и надграждане на подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие . Налагането на спомагателни, мъчно реализуеми „ червени линии “, блокира договарянията и води до „ заледяване “ на спора, което е във щета на взаимното бъдеще, считат от клуба.

" България може да се лиши от полагащата й се водеща роля в евроинтеграционния развой на Западните Балкани, а в районен съд Македония да се даде превес на националисти и изолационисти, които са срещу споразуменията с Гърция и България. Последните избират реюгославизация посредством „ утешителната премия “, наречена „ Отворени Балкани “, се споделя в позицията.

БККС вижда решението в обективизирането на историята на районен съд Македония въз основа на идеалите на историческата Вътрешна македонска революционна организация за свободна и самостоятелна Македония на всички нейни жители, без подправяне на историческите обстоятелства и българското културно-историческо завещание.

Естествено е този развой да се предвожда от партията ВМРО-ДПМНЕ, която претендира за правоприемник на историческата Вътрешна македонска революционна организация, само че настоящето управление на ВМРО-ДПМНЕ отхвърля общата история с България и се опълчва на подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие. Затова на 5 октомври 2020 година БККС разгласява Меморандум за разрешаване на историческия спор, където се предлага Пътна карта с обстоен времеви проект за реализация на контракта.

" Настояваме понятието „ общата история “ да се дефинира ясно и да включва „ лицата, родени и израснали на територията на „ географска “ Македония, които са служили на българската страна или черква (средновековна или модерна), или са се борели са тяхното възстановяване; лицата или организациите, които са определяли своите приказва като български, въз основата на които е кодифициран днешният македонски език; лицата и организациите, които са се борили за самостоятелна или самостоятелна Македония и са употребявали българския литературен език за своите документи, флагове и пропагандни материали “, показват от БККС.

А работа на Комисията по историческите и просветителни въпроси е да разпознава и записва въпросните лица и събития. В меморандума се упорства двете страни " да се ангажират със взаимни празнувания и формулировки в учебниците, при което оставащите разлики в интерпретацията на общата ни история да не са причина за обиди и нападки ". 

Меморандумът на БККС акцентира, че „ настояванията за включване на македонските българи в Конституцията на РСМ идват от същите сили и центрове, които предизвикват и финансират настояванията за признание на „ македонско национално малцинство “ в България. 

" Исторически голословно и политически безпричинно е да се разделят или опълчват понятията „ българин “ и „ македонец “, което е резултат на непознати доктрини! Включването на македонските българи в Конституцията на страната, без нужната изясненост за общата история и културно-историческо завещание с жителите на РСМ, самоопределящи се като македонци, би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди и би обезценило съответната уговорка в контракта. Нашият статут би се свел до този на българите в Сърбия, които са приети за малцинство, само че нямат аналогични взаимни корени, културни обичаи и език със сръбското население ", се споделя още в позицията на БККС.

Според клуба най-хубавото решение за всички би било в случай че преамбюлът на Конституцията на районен съд Македония заявява, че тя е страна на всички нейни жители, без да изброяват никакви етноси.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР