Българският кораб в Израел си идва до дни. Очаква се

...
Българският кораб в Израел си идва до дни. Очаква се
Коментари Харесай

Българският кораб в Израел си идва до дни

Българският транспортен съд в Израел си идва до дни. Очаква се българският кораб „ Рожен “ да отплава от израелското пристанище Ашдод в събота или неделя.

В момента екипажът на кораба е от 17 души. Снощи у нас се прибраха четирима моряци. Страната ни има връзка с екипажа и той няма никакви проблеми.

Първите моряци се върнаха тази нощ

Четирима от моряците от кораба “Рожен ”, които желаеха евакуация от пристанището в Ашдод, съумяха да се върнат в България. Те кацнаха малко след среднощ на летище София с полет от Тел Авив към час след среднощ.

Първоначално полетът им закъсня с няколко часа откакто се наложи се да се върнат в Израел поради механически проблем със самолета.

„ На 7 октомври, към 6:30 ч. сутринта видяхме първия черен пушек от Газа. Наложи се един път и да се местим, откакто бомба избухна на 200 метра от нас ”, показа помощник-капитанът Стойчо Ангелов минути след завръщането си вкъщи.

“На 100 м настрана, някъде на 300-400 м височина беше последната ракета, която чухме. Аз не съумях да я видя, видях единствено дима, който остави. Екипажът на кораба е с съвсем цялостен състав, подготвен е да отплава при първа опция когато разтовари ”, добави той.

Ангелов изясни, че на борда на плавателния съд са останали общо 17 души – 12 българи и петима украинци.

Изплашихме се, имаше своите страшни моменти. Важното е, че сме живи и здрави ”, добави Живко Минков, трети помощник-капитан на кораба “Рожен ”, пред БНТ.

„ Рожен ” към този момент бил на половина разтоварен, само че се чака да напусне рисковата акватория най-рано след седмица. Затова се наложи и евакуацията на екипажа.

Ситуацията в региона

В момента няма други български кораби, които да се намират в израелски пристанища или да пътуват към Израел, добави Калчев.

Корабът “Рожен ”, който плава под малтийски байрак и е с 19-членен български екипаж. Плавателният съд се намира в израелското пристанище Ашдод от началото на предходната седмица. Разтоварването му е почнало на 10 октомври и към този момент завършва. Корабособственикът поддържа непрекъсната връзка с капитана.

Ашдод е на към 35 километра северно от Газа, в града и в пристанището има оборудвани укрития, портът има и противовъздушна отбрана. Към момента израелските управляващи не са издавали предизвестие за нараснал риск.

“В пристанищата на Израел сега равнището на сигурност е 1, което е най-ниско, т.е., естественото равнище. Тоест, те смятат, че няма някакъв повишен риск ”, добави Калчев.

По данни на системата за надзор на морския трафик тази заран – в пристанище Ашдод има над 20 кораба, други да са на рейда, а още 14 се чака да дойдат. Сред тях няма български.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР