Българският хелзинкски комитет призова всички карантинирани лица да подават заявления

...
Българският хелзинкски комитет призова всички карантинирани лица да подават заявления
Коментари Харесай

БХК ще съди държавата заради лишаването на карантинирани лица от правото на глас

Българският хелзинкски комитет прикани всички карантинирани лица да подават заявки за гласоподаване с преносима урна, макар изтеклия през вчерашния ден период за това и в случай че им бъде отказано, да алармират правозащитната организация.
„ Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, само че срещат усложнения да получат тази преносима кутия поради други празноти в закона. Те са подали тези заявки, само че по някаква причина получават отводи да бъдат вписани в описите за гласоподаване с преносима кутия “, разясни пред БНР юрист Адела Качаунова, шеф на Програмата за правна отбрана в БХК.

Друг срещан проблем е дали лицето е карантинирано по непрекъснат адрес или по сегашен адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са по никакъв начин малко, откакто сега се намираме в плато , акцентира юрист Качаунова в предаването „ Преди всички “.

„ По силата на закона една голяма численост хора се лишават от глас. Това не са единствено хора, които са болни, с позитивни проби. Това са и техните контактни лица . “

В тази обстановка БХК може да предприеме правни дейности против страната , тъй като това е нарушаване на Конституцията и на Европейската спогодба за правата на индивида, посочи Качаунова.

Ние сме подготвени да водим съответни каузи – дали ще е на локално равнище или в Съда в Страсбург “, заявява Адела Качаунова, която дефинира лишаването от право на глас като скандално.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР