Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от реакцията на властите

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от реакцията на властите
Коментари Харесай

Хелзинкският комитет: Реакцията на властите по случая в Габрово е неадекватна

Българският хелзинкски комитет (БХК) показва паника от реакцията на управляващите към расисткото принуждение, избухнало в границите на митингите в Габрово от последните дни. Според правозащитниците не се изпращат верните послания нито към ромите, нито към протестиращите поданици града, оказва се от позиция, изпратена до медиите.

Поводът за напрежението е случай от 7 април, при който трима роми пребиха магазинер, поради направена забележка за съблюдаване на реда в обекта. След случая в града се организираха пет митинга, по време на които имаше ескалация на напрежението, влизане на част от протестиращите в ромската махала, където бяха регистрирани случаи на мятане на камъни. Това докара до засилено полицейско наличие в града, привикване на изключително съвещание от министъра на защитата Красимир Каракачанов с управлението на Министерство на вътрешните работи и службите, както и до оставка на шефа на полицията в Габрово Борислав Бончев.

" На два пъти къщи, населявани от роми, бяха вандализирани, макар непосредственото наличие на полицията и жандармерията. Единственото общо сред арестуваните причинители на побоя от 7 април и жителите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски генезис. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това учредено на етническата принадлежност принуждение, нито го назова като такова " гласи позицията на БХК.

Отправя се рецензия към позицията на вицепремиера Каракачанов, че протичащото се е резултат от " нелегално настаняване " на роми в града и на вицепремиера Дончев, който " оправда насилието с митологемата за групови злоупотреби със обществени помощи от страна на ромите като цяло ". Те припомнят, че в медиите беше обявено, че някои от причинителите на расисткото принуждение са арестувани, само че до този миг не е получена информация за формирани досъдебни производства, освен това с правна подготовка като действия, осъществени по расистки подбуди.

Акцентира се, че съгласно закона расистките закононарушения са ориентирани против всички представители на избран етнос, даже те да не са непосредствени жертви на действието. " Поради това този тип закононарушения нормално предизвикат омраза сред разнообразни етнически групи в обществото и съставляват по-голяма заплаха за публичния ред от елементарните закононарушения " е позицията на БХК. Те приканват управляващите да признаят и осъдят " расисткото принуждение против почтени хора, а органите на реда да изпълнят отговорностите си за гарантиране на сигурността им, както следва да бъде обезпечена сигурността на всеки един жител, без значение от етническата му принадлежност ".

" Толерирането и даже поощряването от най-висши държавни представители на разпра от една група жители с друга е несъвместимо с правилата на правовата страна. То подклажда расистко принуждение и слага в риск собствеността, здравето и живота на мирни български жители както ромски, по този начин и с български етнически генезис " се добавя в текста. БХК приканва представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното произвеждане към незабавни и съответни на протичащото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР