Българският гражданин Алдин Н. (41 г.) е бил предаден на

...
Българският гражданин Алдин Н. (41 г.) е бил предаден на
Коментари Харесай

Арестуваха българин в Белгия за трафик на мигранти

Българският жител Алдин Н. (41 г.) е бил предаден на Белгия по съмнение, че е ръководел проведена незаконна група за противозаконното прекачване на мигранти към Англия, оповестяват белгийски медии.
Според следствието той е направлявал активността на автосервизи в Белгия, където са били изработвани и поставяни тайници в транспортни средства. В тайниците са били заключвани до деветима мигранти, чийто път нормално започвал от Афганистан или Пакистан, прекосявал през Турция и България, с цел да доближи Западна Европа и там да ги трансферират към английския бряг.
Разследването е почнало през 2016 година в английското пристанище Дувър, където митничари се усъмнили в камион с българска регистрация. Външният размер на транспортното средство не отговарял на вътрешната товарна празнина, по тази причина митничарите поискали спомагателна инспекция. Така те разкрили в тайник петима души, измежду които три малолетни деца. Издадено било предизвестие към европейските служби да наблюдават за сходни опити за машинация.
До октомври 2017 година европейските митничари се натъкнали на още 55 сходни случая. В следствието взели участие службите на Англия, Белгия, Холандия, Германия, Франция и България.
Белгийската прокуратура е повдигнала обвинявания на седем души, а делото против тях стартира тази седмица в Гент.
Отбелязва се, че изработваните тайници са били извънредно тесни и неуместни, а някои от тях директно са заплашвали сигурността и живота на мигрантите. В един от случаите тайникът е бил с размери 74 х 63 х 35 сантиметра, а при различен мигрантът е трябвало да се събере в двигателния отсек на автомобила, на мястото на аварийна гума и част от охладителната система.
Подслушани телефонни диалози са потвърдили, че трафикантите са знаели какъв брой мъчно е да се пътува по този метод. Те даже създали опит, който посочил, че биха издържали в сходни условия не повече от седем минути.
За транспорт от българо-турската граница до Англия мигрантите са плащали по 10 000 евро. Прехвърлянето на човек от Франция до Англия е коствало 1300 евро, се отбелязва в информацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР