Българският фармацевтичен съюз поиска системата за издаване на електронни рецепти,

...
Българският фармацевтичен съюз поиска системата за издаване на електронни рецепти,
Коментари Харесай

Фармацевти искат от държавата по 10 лева за обслужване на Covid рецепта

Българският фармацевтичен съюз изиска системата за издаване на електронни предписания, да бъде изменена по този начин, че общопрактикуващите лекари да не могат да позволяват неточности определяне. А таксата за обслужване на рецепта за Covid да стане 10 лв.. Тези и други претенции изложиха в президентската институция, където участва здравният министър и ръководителят на Надзорния съвет на Здравната каса.

Неволните неточности на лекарите, костват незаплащане на лекарствените артикули от Здравната каса към фармацевтите, за всяка обслужена, само че сбъркана рецепта. Затова те желаят усъвършенстване на електронната система. Това съобщи проф. Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз. Съюзът упорства и за възнаграждение на обслужена рецепта.

" Единственият метод това да се случи - тази поддръжка за активност на първа линия - е посредством нарастването на таксата, както и чрез  въвеждането на такса за рецептите за Covid. Години наред на процедура нормативната система ни натиква в ролята на продавачи в бели престилки ".

По време на срещата здравният министър Стойчо Кацаров даде обещание настояванията на фармацевтите да се заложат в бюджета следващата година:

" Повишаването на заплащанията на фармацевтите са решими въпроси - въпрос на калкулации, въпрос на договаряния на бъдещия Закон за държавния бюджет. Действително мащабът в действителност и не е подобен, че да бъде непостижим за здравната система ".

Искането на фармацевтите е за всяка рецепта по Здравна каса да получават по 4 лева, а за всяка рецепта за Covid по 10 лева

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР