Българският еврокомисар Мария Габриел прочете откъс от любимата си книга

...
Българският еврокомисар Мария Габриел прочете откъс от любимата си книга
Коментари Харесай

Мария Габриел: Любовта към четенето е умение за цял живот

Българският еврокомисар Мария Габриел прочете фрагмент от обичаната си книга „ Малкият принц “ на деца от столичната 166-та детска градина „ Веселушка “. Така тя се включи в самодейността „ Походът на книгата “, проведена от Асоциация „ Българска книга " с поддръжката на Столична община.

Целта на акцията е да убеди децата, че книгата е другар, който ще ги съпътства през целия живот, да разсъни любознанието им и да ги подтиква към четенето.

„ Малкият принц “ е книга, която в никакъв случай няма да спре да вълнува дребни и огромни. С всяко последващо прочитане тя ни разкрива нещо ново. Не всичко, което е налично за възрастните, незабавно ще бъде разкрито на децата. Но книгата притегля с простотата на показване, подобаваща за дете, с онази атмосфера на нематериалност и топлина, присъща на приказката. “, означи Мария Габриел.

„ Малкият принц “ съдържа житейски уроци за деца и възрастни. 3D изданието на книгата показва по интерактивен метод героите. Пътувайки из планетите и опознавайки техните жители, едно малко момче научава света, а ние с него. Комисар Габриел прочете фрагмента отдаден на Малкия принц и розата: „ Ако обичаш едно цвете, което съществува единствено в един образец измежду милиони и милиони звезди, това ти стига, с цел да си благополучен, когато гледаш звездите. Мислиш си: “Моето цвете е там някъде”. Лоялността и верността на Малкия принц към розата е доказателство, че тези качества са доста значими и без тях човек не би могъл да направи нещо положително и красиво. Всеки, без значение дали е дете или възрастен, може да бъде единствен и несравним, когато е обичан, когато е намерил другари.

Според комисар Габриел е значимо да насърчаваме четенето с персонален образец от най-ранна възраст, със основаване на подобаващата среда – в фамилията, в детските градини, в учебно заведение. Детето придобива познания за други страни, за природата, технологиите, историята и всичко, което го интересува. Четенето е умеене, на което ни учат и в това време посредством него се учим през целия си живот.

„ Книгата е нещото, с което всеки човек израства. Тя е ключ към познанието, себепознаването, ключ по едно и също време и към действителния, и към измисления свят. Моето обръщение през днешния ден е да насърчаваме любовта към четенето. Днес, в ерата на новите технологии, обичайните и електронните книги могат да живеят дружно, отваряйки ни повече благоприятни условия за четене. Наша задача е да запазим четенето като полезност, да насърчаваме у децата блян да развият любовта към четенето “, разяснява още Мария Габриел. „ Походът на книгите " продължава до 23-ти април, когато означаваме Международния ден на книгата. Дигитална платформа разрешава включването на деца от цялата страна и от чужбина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР