Българският еврокомисар Мария Габриел откри учредителната конференция на Международната асоциация

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри учредителната конференция на Международната асоциация
Коментари Харесай

Мария Габриел: Блокчейн създава доверие и е оръжие в битката с големите платформи

Българският еврокомисар Мария Габриел откри учредителната конференция на Международната асоциация за надеждни блокчейн приложения, в която влизат 105 организации. Пред над 150 участници, представители от Световната банка, Обединените народи, огромни компании, стартъпи и разработчици от промишлеността от цяла Европа, Азия и Северна Америка, Мария Габриел показа постигнатото досега и вероятностите пред развиването на блокчейн технологията, оповестиха от Представителство на Европейска комисия в България.

Европа би трябвало да прави повече софтуерни нововъведения, изключително в блокчейн. Тези технологии са значими, тъй като те основават доверие, акцентира Мария Габриел. Доверието е най-ценният запас в цифровата стопанска система и общество. В технологизирания свят хората имат все по-малко време да построяват доверие. Блокчейн взема решение този въпрос.

„ Тази технология в действителност отстранява нуждата да вярваш на един сътрудник. След като договорът е подписан, той се извършва самичък. Участниците се доверяват на системата от транзакции, която не може да бъде фалшифицирана, тъй като е децентрализирана и математически предпазена. Блокчейн е доста повече от продан на данни по сигурен метод. Тя ни разрешава да преосмислим напълно съществуващите бизнес модели, “ сподели Мария Габриел.

Еврокомисарят уточни, че всякога когато ние пазарим онлайн или търсим нещо в интернет, оставяме наши данни и информация, които се събират от платформите. Те централизират в себе си бази данни, които им дават огромна пазарна мощност. „ Блокчейн има голям капацитет, тъй като ще даде решение на този проблем и ще върне в ръцете на потребителя контролът върху неговата онлайн еднаквост, данни и цялост. Това ще е един метод, който слага в центъра жителя и неговите ползи “, акцентира Мария Габриел.

Тя изброи подхванатите от Европейската комисия дейности за развиване на технологията. На първо място комисарят уточни основаната през предходната година Европейска блокчейн обсерватория и конгрес, която събира на едно място експертиза и познание. В момента над 1500 организации си взаимодействат на платформата, като единствено в Европа дейните блокчейн планове са над 550 уточни Мария Габриел.

На второ място тя подреди работата по основаването на европейска инфраструктура на блокчейн услугите. Началото бе обещано през април предходната година, когато 29 страни от Европа и европейското икономическо пространство се ангажираха да ползват блокчейн при трансгранични обществени услуги. „ Създаването на тази инфраструктура за обществения бранш ще разреши продан на чувствителни данни в сигурна среда през граница. Това би помогнало на жителите да споделят академични дипломи в дигитален формат, без да се тормозят. Приложение на сходни услуги може да има в митническата сфера в развиването на обществено частните партньорства, в енергетиката, “ съобщи еврокомисарят.

Според нея Европа би трябвало да влага в построяването на своя стратегически дигитален потенциал. Част от него е поддръжката за асимилиране на цифрови умения. В новата стратегия Цифрова Европа са заложени 700 милиона евро за високи цифрови умения в това число такива в региона на блокчейн, сподели още Мария Габриел.

Тя акцентира, че Европа би трябвало да направи по този начин, че европейските решения да работят на световно равнище и окуражи промишлеността да сътвори Международната асоциация за надеждните блокчейн приложения. За да може да имаме един транспарантен и отворен световен модел на ръководство в блокчейна, да има разговор с обществените управляващи и тази организация настина да стане представител на своята общественост, сподели българският еврокомисар.

„ Блокчейн е опция за европейските компании да вкарат нови, надеждни бизнес модели, а за обществените управляващи - да дават по-иновативни и сигурни услуги за жителите “, заключи Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР