Българският еврокомисар Мария Габриел даде старта на първите единадесет Европейски

...
Българският еврокомисар Мария Габриел даде старта на първите единадесет Европейски
Коментари Харесай

Мария Габриел: Първите 11 европейски академии за учители са признание за труда и подкрепа за мисията на учителите

Българският еврокомисар Мария Габриел даде старта на първите единадесет Европейски академии за учители по програмата Еразъм+ на събитие в Брюксел.

Европейските академии за учители сплотяват 182 организации от 23 страни, в това число организации от България в два от плановете. Създаването им е едно от основните дейности в самодейността на комисар Габриел за създаване на Европейско просветително пространство до 2025 година

„ Всеки в живота си има най-малко един преподавател, който му е дал любовта към знанието. Професията на учителя трансформира света – посредством предаването на познания на децата, които ще го основават на следващия ден. Новите провокации пред обществото ни изискат нови умения и достъп до материали и образования. Ето за какво влагаме 15 милиона евро по стратегия „ Еразъм+ “ в единадесет Академии за учители. Създаваме общности от практикуващи експерти, които ще дават на учителите благоприятни условия за професионално развиване, включващи подвижност, платформи за образование, шерване на положителни практики. “, съобщи Мария Габриел.

Академиите за учители „ Еразъм+ “ ще реализират три цели. На първо място, ще бъдат основани общности сплотяващи заинтригуваните страни за правене на ефикасни стратегии за кариерно развиване на учителите. Второ, ще бъде засилено европейското измерение посредством съдействие с организации на обучители и учители в други европейски страни. Третата цел е създаване на модели на подвижност – виртуална, физическа и смесена, като част от професионалното развиване на учителите.

„ Академиите за учители „ Еразъм+ “ са значима стъпка напред към създаване на европейското просветително пространство. Вярвам, че тези 11 плана ще се трансфорат в транснационални общности за продан на положителни практики за издигане престижа на учителската специалност. През месец март ще обявим нова покана за показване на оферти. С спомагателното финансиране ще увеличим броя на плановете, участващите страни и организации. Целим до 2025 година основаване на 25 академии за учители „ Еразъм+ “, заключи Мария Габриел.

Повече информация за самодейността може да бъде открита тук:
https://erasmus-plus.ec.europa.eu/programme-guide/part-b/key-action-2/teacher-academies
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР