Българският евродепутат Петър Витанов, който е в САЩ с делегация

...
Българският евродепутат Петър Витанов, който е в САЩ с делегация
Коментари Харесай

Петър Витанов се срещна с конгресмени в САЩ, обсъдиха Закона за изкуствения интелект

Българският евродепутат Петър Витанов, който е в Съединени американски щати с делегация на Европейския парламент, организира срещи с конгресмените Тед Лиу и Робърт Лата във Вашингтон. Витанов бе измежду главните създатели на Закона за изкуствения разсъдък, признат от Европейския парламент, който е и първият в света. Именно този закон бе в центъра на полемиките във Вашингтон.

Поставени бяха въпросите по какъв начин Съединени американски щати считат да контролират системите за изкуствен интелект. Двете страни регистрираха и обстоятелството, че към момента няма федерален закон за отбрана на персоналните данни, до момента в който в Европейския съюз (GDPR) работи сполучливо от няколко години. Новото европейското законодателство ще е предизвикателство за американските компании, които оперират на цифровия пазар на територията на Европейски Съюз.

Конгресмен Лиу от Лос Анжелис е деен законодател в региона на изкуствения разсъдък. През февруари той показа Закон за възстановяване на опазването на здравето и образование посредством потребление на изкуствен интелект (HEALTH AI), който цели да помогне на лекарите да слагат диагнози и предлагат лекуване. Конгресмен Лата също работи по тематиките за изкуствения разсъдък с фокус върху информационния бранш и сигурността, гарантиране на образованието и попречване на дискриминирането, поощряване на виновното и етично потребление на системи.

„ В Европа се раждат концепциите, само че в Съединени американски щати те се вкарват в бизнеса. Трябва да запазим софтуерния прогрес, само че в това време това не може да става за сметка на човешките права. Важно е, че Екологичен потенциал направи значима крачка към реализиране на този баланс, тъй че да не допуснем изкуственият разсъдък да се трансформира в опасност “, разяснява Петър Витанов.

 

Евродепутатите организираха срещи и в представителството на Европейския парламент във Вашингтон. Мисията продължава в Сакраменто, където депутатите имат срещи в Сената с политици от щата Калифорния.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР