Българският енергиен холдинг (БЕХ) пласира новата си емисия еврооблигации за

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) пласира новата си емисия еврооблигации за
Коментари Харесай

БЕХ взе 600 млн. евро облигационен заем за погасяване на стар такъв

" Българският енергиен холдинг " (БЕХ) пласира новата си емисия еврооблигации за 600 млн. евро, с които ще погаси остарял облигационен заем за 550 млн. евро, чийто падеж е при започване на август 2021 година Тя е четвърта подред. Първата, с която в действителност стартира дълговата серпантина, бе за споразумяване на дълга на дъщерната на БЕХ " Национална електрическа компания “ към двете така наречен американски електроцентрали " ЕЙ И Ес Гълъбово “ и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", бе през ноември 2018 година още веднъж със заем. Новата емисия ще бъде записана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), оповестиха от държавния холдинг.

Постигнатият годишен лихвен % от 2.45 %. Предвид извънредно засиления интерес от страна на вложителите, облигацията е била презаписана 2.3 пъти, а лихвеният % надлежно е най-ниският реализиран от " Български енергиен холдинг ", откогато компанията взе участие на интернационалните финансови пазари.

Петгодишният облигационен заем, който в този момент ще се погаси, бе взет през 2016 година с рента от 4.875 %, а при идващия, който е за 600 млн. евро, оскъпяването бе 3.5 %.

Сега при пласирането на 15 юли на емисията – още веднъж за 600 млн. евро, БЕХ е постигнал 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 година Постигнатият по-нисък лихвен % и по-дългият период на емисията ще оказват помощ на компанията да понижи в допълнение годишните лихвени разноски и да усъвършенства графика за погасяване на своите финансови отговорности за по-дълъг интервал от време, показва се в известието.

След заплащането на остарялата емисия и лихвите по нея, остатъкът от приходите от новите облигации ще отиде за общи корпоративни цели, като се изключи обвързваните с въглища действия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР