Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да придобие част или дори

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да придобие част или дори
Коментари Харесай

ГЕРБ призна, че е управлявала лошо Топлофикация София

Българският енергиен холдинг (БЕХ) желае да придобие част или даже цялата " Топлофикация София ", която сега е общинска благосъстоятелност. Причината е, че през последното десетилетие сдружението се ръководи доста неприятно и не стопира да натрупа отговорности към " Булгаргаз ", които пък по-късно се изкупуват от БЕХ. Така действително топлофикацията още веднъж ще стане държавна, откакто през 2010 година бе дадена на общината. Засега не е ясно какъв % от капитала ще придобие БЕХ, само че поради огромните отговорности на " Топлофикация София " собствеността може да се смени и без утвърждението на Столичната община.

Изпълнителният шеф на холдинга и някогашен народен представител от ГЕРБ Валентин Николов удостовери неприятното ръководство на Столичната община, която пък се управлява от Йорданка Фандъкова, също от ГЕРБ. Николов разгласи, че сега топлофикационното сдружение му дължи близо 720 млн. лева, а следва в идващите дни да стане факт следващата цесия за 131 млн. лева, с която БЕХ ще изкупи част от просрочените отговорности на " Топлофикация София " към " Булгаргаз ". Николов изясни, че принципалът на топлофикацията Столичната община е изразила отрицателно мнение за следващото цедиране на задълженията, защото упорства за безплатна държавна помощ. Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов обаче изясни, че страната не е планувала ограничения в поддръжка на компаниите поради високата цена на газа, а единствено за електрическата енергия.

Общинските съветници от ГЕРБ и " Патриотите " се оплакаха, че страната не желала да приказва с тях и да помогне за спасяването на сдружението. " С " Топлофикация София " се видяхме преди седмица или 10 дни в Министерството на енергетиката и тогава тематиката беше тъкмо тази ", изясни Дамянов. " Що се отнася до газта, все още решение за подкрепяне просто няма. Нямаме срещу да се свържат с нас, тези ограничения занапред ще се разискват ", сподели зам.-министърът.

Според Валентин Николов не е нужно Столичната община да дава единодушие, с цел да се случи цесията сред БЕХ и " Булгаргаз ". Това е комерсиална процедура, при която едно сдружение купува дълга на друго към трето с избрана отстъпка. Ако не финансираме " Булгаргаз ", то няма да може да си финансира отговорностите към доставчиците и тогава просто няма да има смисъл да се питаме дали " Топлофикация София " ще доставя топлоенергия ", сподели Николов. Той непосредствено упрекна Столичната община, че през годините не е управлявала добре сдружението, и е сигурен, че БЕХ има потенциал да го ръководи и да финансира нужните вложения.

" С писмо до Министерството на енергетиката ще предложим да се сътвори работна група сред всички, с цел да намерим дълготрайно решение и вероятно придобиване на благосъстоятелност в топлофикацията като вид. При всички случаи вложенията, които са нужни в " Топлофикация София ", БЕХ може да ги направи ", добави Николов. По неговите думи тази година ще би трябвало да се направи още една цесия, защото задълженията на общинското сдружение към " Булгаргаз " не стопират да порастват.

Коментар - в публикацията на Евгени Гаврилов " "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР