Българският черноморски бряг предлага всичко, което европейският политически елит очаква

...
Българският черноморски бряг предлага всичко, което европейският политически елит очаква
Коментари Харесай

Европа имитира диалог с Турция

Българският черноморски бряг предлага всичко, което европейският политически хайлайф чака от една добра среща на върха: екзотично местонахождение, спиращи дъха гледки и (най-важното) бъчви отлично вино.

Само в случай че Реджеп Тайип Ердоган не участва.

За най-висшите представители на Европейски Съюз сприхавият турски водач беше пословичната муха в супата на срещата на върха по време на вечерята с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и българския министър председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство на блока.

Вечерята, която се организира в замък от XIX век, който в миналото е служил като лятната резиденция на българските царе, оправда ниските упования на двете страни за това.

" Това беше добра среща ", настояваше Юнкер по-късно в понеделник, когато се оплакваше от болки в крайници, което го предиздвикало да напусне в един миг срещата с Ердоган. " Разговаряхме с цялостна откровеност и неприкритост... Ще имаме, както имахме в предишното, доста много срещи, които [да ни дадат] шанса да разгадаем проблемите сред Турция и Европа ".

Късмет.

Истината е, че единственото, по което Анкара и Европа се съгласяват тези дни е, че те не са доста съгласни. От разрушаването от Ердоган на турските демократични институции след опита от 2016 година да бъде свален от власт до неотдавнашното нахлуване на Турция против кюрдските сили в Сирия, водачите на Европейски Съюз се тревожат, че Анкара стана по-скоро дълготраен проблем, в сравнение с сътрудник.

И въпреки всичко двете страни остават обвързани от действителността, която е толкоз остра, колкото и болката на Юнкер: взаимна взаимозависимост.

Европа се нуждае от Турция, с цел да резервира жива постигнатата преди две години договореност за бежанците, която е от решаващо значение за превъзмогване на притока на сирийски бежанци към Европейски Съюз. Европейски Съюз към този момент е поел ангажимент за 3 милиарда евро, с цел да помогне на Турция да се оправя с бежанците - към 3,5 млн. души, а други 3 милиарда евро са на път.

Във време, когато популистите от Палермо до Стокхолм намират поддръжка по въпроса за миграцията, европейските водачи, изключително немският канцлер Ангела Меркел, желаят Брюксел да направи всичко належащо, с цел да се резервира съглашението.

Това, което Ердоган получава от Европейски Съюз, може да бъде синтезирано в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната изразителност на Ердоган за Европа и антитурските " терористи ", за които той упреква Германия и другите страни, че ги приютяват. Студената действителност е, че Турция е съвсем изцяло подвластна от Европейски Съюз, с цел да резервира стопанската система си на повърхността.

Европейски Съюз поема към половината от турския експорт. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро сред Европейски Съюз и Турция, търговията на Анкара с Брюксел е повече от пет пъти по-голяма от тази при идващия й максимален сътрудник - Китай.

Нещо повече, Европейски Съюз е източник на към две трети от задграничните вложения в Турция.

Междувременно корпоративният бранш на Турция е мощно подвластен от европейските вложители, с цел да финансира забележителния си дълг - риск, неотдавна емфатичен от Международния валутен фонд.

Просто казано, турската стопанска система ще колабира без Европа. Такава икономическа рецесия е единственото нещо, което в действителност би могло да отнеме властта на Ердоган в кратковременен проект.

" Най-голямата накърнимост на Ердоган е стопанската система ", съобщи Фади Хакура, специалист по Турция в Chatham House. " Никой не може да замести Европа и той знае това ".

Това оказва помощ да се изясни за какво Ердоган беше толкоз припрян да организира срещата в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид утежняването на връзките оттогава до момента не е имало задоволително учредения за такова събиране на високо ниво.

Перспективата за вдъхване на нов живот в десетилетната кандидатура на Турция за присъединение към Европейски Съюз остава толкоз отдалечена, колкото постоянно е била.

Системното подкопаване на турската правосъдна система и репресиите против гражданското общество от страна на Ердоган значат, че Европа даже няма предпочитание да разисква промени в митническия съюз с Анкара.

Европейците, по-специално Юнкер, не бяха склонни да предложат на Ердоган сцената във Варна. Както и при последната среща с турския президент, водачите на Европейски Съюз настояха събирането да се назова " среща на водачите ", а не среща на върха.

Въпреки това наподобява, че Ердоган е получил тъкмо това, което е желал от упражнението. Преди да дойде в България, той настоя, че " участието в Европейски Съюз остава наша стратегическа цел ".

Тези мнения, въпреки и напълно несъвместими с дейностите на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари боязън от вярата, че макар неотдавнашните разтърсвания страната остава отдадена на Запада.

Не бъдете толкоз сигурни.

" Това е упражнение за помиряване, само че не такова, което да е предопределено да позволи главните разлики, които тормозят връзките сред Турция и Европейски Съюз ", сподели Хакура. /БГНЕС

.............

Матю Карнитшниг, в. „ Политико “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР