Българският бизнес поиска „Булгаргаз“ да предприеме стъпки за подновяване на

...
Българският бизнес поиска „Булгаргаз“ да предприеме стъпки за подновяване на
Коментари Харесай

Бизнесът настоява държавата да подпише договор с Газпром

Българският бизнес изиска „ Булгаргаз “ да предприеме стъпки за възобновяване на дълготрайния контракт с „ Газпром “ за доставка на природен газ.

Това излиза наяве от изпратена до медиите позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

В края на актуалната година изтича договорът с „ Газпром “ за доставка на синьо гориво посредством трасетата на съветския енергиен колос.

“Притеснителни са изказванията в медиите от членове на държавното управление, че няма да се договаря с „ Газпром “. Това прави невероятно дълготрайното обмисляне, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции”, показват от АОБР.

Работодателите показват, че фактически по време на война няма по какъв начин да се водят договаряния.

Но допълват, че “дори и да съществуват други възможности за подмяна на съветските газови доставки, следва това да бъде добре планувано и авансово контрактувано – по какъв начин ще се доставят нужните количества, по какви направления, при какви условия и на каква цена”.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

“Несигурността на доставките на природен газ, както и непредвидимостта по отношение на ценообразуването ще окажат отрицателно влияние както върху битовия консуматор и индустрията, по този начин и върху цялата стопанска система на страната”, декларират от АОБР.

Работодателските организации изцяло поддържат концепцията за диверсифициране на газовите направления и доставки, само че считат, че от основно значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при опазване на конкурентоспособността на българската стопанска система.

“Считаме, че българската страна е длъжна да обезпечи енергийната сигурност на страната, откакто България се оказва единствена в Европейски Съюз с изтичащ контракт за доставка на природен газ от „ Газпром Експорт “, показват работодателите.

“Намираме за наложително публичният снабдител да предприеме дейности за възобновяване на дълготрайния контракт, посредством писмо за даване на условия за нов контракт, което не анулира дейности за запазване на потенциал и доставки от различни източници”, гласи позицията на АОБР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР