Българският бизнес има намерение да назначи 193 792 работници и

...
Българският бизнес има намерение да назначи 193 792 работници и
Коментари Харесай

Бизнесът търси да назначи близо 200 хил. служители догодина

Българският бизнес има желание да назначи 193 792 служащи и експерти през идващите 12 месеца. Това демонстрира есенното изследване на Агенцията по заетостта измежду 4325 работодатели при близо 395 хиляди дейни предприятия по данни на Национален статистически институт, представено от bTV

72,2% от интервюираните (равносилно на 33 879 фирми) декларират, че срещат компликации при намиране на подобаващ личен състав. Преди година компликации да намерят хора са имали 66,8%.

Според резултатите от изследването над 45 хиляди работодатели имат желание да наемат нов личен състав през идващите 12 месеца. В съпоставяне с допитването от година по-рано – през септември 2020 година, техният брой се е свил с 14,5%.

В 11 от 28 области декларираните потребности от работна мощ са по-малко от записаните безработни, до момента в който в останалите 17 нуждата от експерти и служащи надвишава броя на записаните в бюрата по труда търсещи работа. В област Бургас потребностите от работна мощ надвишават 2,7 пъти броя на записаните безработни, в София-столица потребностите са 2.3 пъти повече. В област Шумен потребностите от работна мощ са едвам на 35% от наличните регистрирани безработни, в Ловеч потребностите са на 44% от свободната работна мощ.

В съпоставяне с резултатите от проучването преди година, общата нужда от работна мощ се резервира съвсем непроменена, като в половината области се регистрира растеж на потребностите от работна мощ по отношение на миналата година. Най-съществено нарастват потребностите от служащи и експерти в област Кюстендил – 8 пъти. Следват областите  Видин – близо 6 пъти, Ямбол – 4 пъти, Добрич – 2 пъти. На другия полюс са областите Стара Загора и Перник, където потребностите се свиват съвсем двойно по отношение на 2020 година

Нова COVID-19 вълна ще повлияе негативно на решението да търсят нов личен състав на 52,3% от работодателите, които са възнамерявали да наемат подобен. 47,7% са тези, които декларират, че няма да редуцират планувания брой на търсения нов личен състав при поява на нова Covid-19 вълна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР