Българският алпинист Боян Петров успешно изкачи връх Гашербрум - 2

...
Българският алпинист Боян Петров успешно изкачи връх Гашербрум - 2
Коментари Харесай

Алпинистът Боян Петров покори нов осемхилядник - връх Гашербрум II

Българският планинар Боян Петров сполучливо изкачи връх Гашербрум - 2 (8035 м). Това е деветият осемхилядник, който Петров покорява. Добрата вест заяви брачната половинка на зоолога Радослава Ненова във "Фейсбук ".

Петров отпътува за експедицията към Пакистанската планинска верига Каракорум преди близо месец, дружно със Слави Несторов. Към момента няма информация дали и спътникът му е стигнал до върха.



Това е вторият опит на алпиниста, който е и диабетик, само че все пак не се отхвърля от високите върхове. Първият преход е още през 2009 година, само че 20 метра не му доближават до най-високата точка на върха. Тази година обаче той доближава и най-високата точка.

Алпинистът диабетик отново покори 8000 метра

Боян Петров стана "Мъж на годината "



Десетки консуматори в обществените мрежи го поздравиха за следващия триумф и му пожелаха безаварийно връщане в базата.

Алпинистът и зоолог преди няколко месеца стана първият българин, покорил цели шест осемхилядника - 43-годишният специалист по прилепите изкачи тогава десетия по височина връх в света - Анапурна, и с това влезе в международната история. Нанга Парбат, прочут още с прозвището "Голата планина ", става третото "завоевание " с височина над 8 хиляди метра за Боян Петров от началото на 2016 година По-рано през годината кракът на зоолога от Националния природонаучен музей стъпи на Анапурна (8091) и Макалу (8485) - и двата също в Хималаите, само че в Непал.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР