Българските ученици на 15 и 16 години имат добри нагласи,

...
Българските ученици на 15 и 16 години имат добри нагласи,
Коментари Харесай

Най-големите единаци в Европа! Само 2% от нашите деветокласници умеят да работят в екип

Българските възпитаници на 15 и 16 години имат положителни настройки, само че не и умения за работа в екип. Така са систематизирани данните от дилемите за решение на проблеми в съдействие от интернационалното проучване PISA за 2015 година, в което вземат участие над 6 хиляди български възпитаници от девети клас.

В проучването вземат участие към половин милион възпитаници от 51 страни и райони. Уменията за работа в екип са оценени с решение на една или две задания, при които учениците дружно с двама виртуални сътрудници би трябвало да търсят информация по даден проблем, да разпределят функциите в екипа и да стигнат до разрешаване. Задачата се взема решение в чат, в който единият от виртуалните сътрудници играе ролята на по-скоро поддържащ работата в екип, а другият – по-скоро създаващ спорове. При всяка обстановка или имитация на сътрудниците изпитваният възпитаник би трябвало да избира от четири реакции и по този начин обстановката се развива в разнообразни направления. А от избора на ученика се преценява дали той може да комбинира разнообразни функции, да съблюдава ангажименти за работата сред сътрудници, да позволява спорове измежду хората в екипа и да стигне до решение на даден проблем.Средният резултат на българските възпитаници при решение на проблеми в съдействие е 444 точки и е по-нисък от междинния за всички участници – 500 точки.

Общо 49% от българските възпитаници съумяват да решат най-лесните задания, в които се изискват умения за набиране на информация и сформиране на проект за деяние, само че не и умения за разпределение на функциите и работа в екип. Други 49% съумяват да се оправят със приблизително сложните задания, при които се изисква и схващане какво е работа в екип и умеене за разпределение на функции. Само 2% от българските възпитаници демонстрират високо равнище на съдействие, сполучливо преодоляват различията в екипа и подхващат ефикасни дейности за разрешаване на казуса.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР