Българските самолети МиГ-29 за пореден път за били вдигнати заради

...
Българските самолети МиГ-29 за пореден път за били вдигнати заради
Коментари Харесай

Български МиГ-29 ескортираха пътнически самолет заради бомбена заплаха

Българските самолети МиГ-29 за следващ път за били вдигнати поради бомбена опасност за пътнически аероплан. Това оповестиха от Военновъздушните сили.
Ето текста на известието:
Нова бомбена опасност за пътнически аероплан подвигна българските МиГ-29

На 16 май 2022 година аероплан на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран поредно от румънски, български и турски изтребители заради подаден сигнал за вероятно съществуване на взривно устройство на борда. Самолетът кацна сполучливо в Турция, без последици за пасажерите и екипажа.

В последните месеци зачестиха случаите, при които се постанова действително потребление на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по задачата " Air Policing " поради бомбени закани. При всички от тях българските Военновъздушни сили работят навреме, спазвайки националните и интернационалните процедури за надзор над въздухоплаването и защита на въздушното пространство.

През предходната седмица още веднъж имаше сходен случай. На 11 май дежурните изтребители от авиобаза " Граф Игнатиево " оказаха помощ на пътнически аероплан, за който е подаден сигнал за вероятно съществуване на взривно устройство на борда.
Ето какво бе обявено тогава:
" При осъществяване на действителна задача по " Air Policing " българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си сътрудници, ескортираха го над територията на България и го предадоха на турските изтребители. Българските екипажи извършиха всички процедури в сходство с условията на националното и интернационалното законодателство за надзор над въздухоплаването и защита на въздушното пространство ".

По-късно ескортираният пътнически аероплан сполучливо кацна в Истанбул, пасажерите и екипажът бяха добре.

За този случай министърът на защитата Драгомир Заков тогава разяснява, че сигналът за бомба е бил подправен.

" Това е общоприета процедура, която се прави, когато има проблем с цивилен полети. Въздушните сили оказват такава помощ. Това, което ни тормози е, че такива случаи стават регулярни и би трябвало да се изследва повода. Очевидно става въпрос за подправена информация, само че би трябвало да се реагира и да се окаже помощ ", разяснява Заков.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР