Българските политици не бива да бързат да обявяват историческа победа

...
Българските политици не бива да бързат да обявяват историческа победа
Коментари Харесай

В протокола София-Скопие има празноти, кабинетът да не се крие зад парламента: Радев

Българските политици не трябва да бързат да афишират историческа победа в разногласието със Северна Македония, защото в двустранния протокол има празноти, а смяната в конституцията е единствено първата крачка по пътя на евроинтеграция. Предлаганият двустранен протокол пък не предлага задоволителни гаранции нито като дейности, нито като механизми, периоди и измерими критерии.

Така добави президентът Румен Радев позицията си за " френското " предложение за решение на разногласието със Северна Македония, откакто в понеделник го назова " най-хубавото " и " най-справедливо ".

В мненията си по време на среща на върха на самодейността " Три морета " в Рига обаче той изиска от изпълнителната власт да обърне внимание на двустранния протокол София-Скопие, направен вследствие на договарянията със Северна Македония и вписан в изпратения от Париж (като ротационен ръководител на Съвета на ЕС) план на преговорна рамка, съобщи Дневник.

Днес той разяснява всъщност импортирания във външната комисия на Народното събрание протокол, който едвам през вчерашния ден се оказа разкрит и наличен за депутатите. Обясни, че протоколът, който се прибавя като неизменима част от преговорната рамка, е мястото, от което би трябвало да пристигна " същинската " отбрана за българските ползи, в това число " смяна в процеса на дебългаризация ", зависи от този двустранен протокол, на чиято база Европейски Съюз ще следи " какво да изисква и пази ".

Критики към държавното управление

С предлагането на френското председателство - основано на разисквания сред София и Скопие - Европейски Съюз става поръчител за спазването на българските претенции. Двустранният протокол, маркиран в проекторамката (до която " Дневник " получи достъп) като част от Договора за добросъседство, би трябвало да конкретизира стъпките, които ще направи Северна Македония, само че " френските " документи дават отговор на съществени точки, свързани със словото на омразата, конституцията, недискриминацията и други. България би могла, даже единствено въз основата на преговорната рамка да наложи мноhократно несъгласие.

Радев обаче се обърна към " виновните институции " с искане протоколът да бъде " прецизиран, обновен ". Ако това не стане и не се стартира залагане на " изчезналите параметри " в протокола, " самата преговорна рамка се обезсмисля ", тъй като " тя е единствено рамка ". Трябва по думите му да се уточни и европейският механизъм за надзор.
По последната позиция решението няма по какъв начин да е на България. Смята се, че каквато и да било смяна в преговорната рамка е компромис на равнище Европейски съюз.

В понеделник президентът подлага на критика решението на кабинета да трансферира изработването на позиция към Народното събрание, откакто министър председателят Кирил Петков изясни, че всяко предложение, отклоняващо се от Рамковата позиция на България, ще бъде пращано непосредствено към Народното събрание.

    Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание, той е водещата институция и ние чакаме да има ясни и виновни решения в тази посока, съобщи още Радев.

Президентът посочи заслугите на двата служебни кабинета за решаването на разногласието с думите, че " нямаше да получим френското предложение, което е най-хубавото досега, в случай че България не беше отстояла ветото в два съвета за разширение предходната година, с ясни позиции и аргументации ", сподели Радев. По-голямата част от предходната година на власт бяха две назначени от него служебни държавни управления.

" Позицията, която аз споделях, към този момент ясна и нашите европейски сътрудници към този момент осъзнават тази позиция, че въпросът за гражданските права за тази отбрана не може да бъде единствено двустранен въпрос, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейския съюз ", сподели президентът.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР