Българските политически договорки водят до засягане на правната система, на

...
Българските политически договорки водят до засягане на правната система, на
Коментари Харесай

Иван Гешев: Топим се в Европа, а после очакваме да ни уважават

Българските политически сделки водят до засягане на правната система, на политическата, на правата на жителите и водят до репресии с дългогодишен резултат. Това сподели пред БНР основният прокурор Иван Гешев:
Прочетете още
" В българската история има доста образци за това. Няма да разреша под претекста за правосъдна промяна да бъде наранена независимостта на правосъдната власт. И в частност на прокуратурата, която остана една от дребното постоянни институции, които пазят правата на жителите. Засягането на независимостта на прокуратурата значи репресии, авторитаризъм, тоталитаризъм, отминали тъмни времена. Под претекста за правосъдна промяна се цели преодоляване на правосъдната власт и съсредоточаване на повече власт в една институция ".

Според него няма по какъв начин да се реализира единодушие по тематики, които имат народен приоритет, без да се организира диалог:

" Говори се, че основният прокурор е безотговорен, а се отхвърля диалог. Липсата на разговор е стимулирана от страха от неналичието на причини. Не се тормозя да отида в Народното събрание и да разисквам, тъй като дружно, обединявайки се към общи цели, може да се реализира резултат, какъвто жителите чакат. Това, което юридическата общественост схваща от правна промяна - е смяна в законодателството и в целия модел, и то освен в наказателното правораздаване. Фокусирането в един сегмент приказва за непоследователност. Не се вземат решение действителните проблеми, а пропагандно и политически се подменят с неща, които не съставляват проблем и няма да доведат до действителни резултати... Ако се харесваме на политиците, значи основните прокурори не си вършим работата ".

Иван Гешев разяснява и тематиката " Шенген:

" България има огромен проблем и той е дефиниран още от свети Паисий Хилендарски - " О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин ". Критериите за приемане в Шенген са изпълнени. Въпросите, които се слагат, нямат връзка с приемането ни в Шенген. Става въпрос за политическа целенасоченост. В България вършим нещо, останало от времената на Съветския блок - приказваме едни против други, топим се в Европа, а след това чакаме да ни почитат. Преекспонираме проблемите за вътрешнополитическа приложимост, за личностни изгоди за избрани политици. Имаме проблем с държанието си, че не пазиме българския народен интерес. Но въпреки всичко има политици, които за първи път от доста време пазят националния ни интерес ".

И акцентира, че България се е върнала 12 години обратно към един стар модел за битка с проведената престъпност и с корупцията.

" Но с всички спадове и с проблемите през годините в този момент стартира обикновено взаимоотношение с изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи, на службите за сигурност. Държавата работи интензивно и пази част от външната граница на Европейския съюз... Трябва да се обединим и да решаваме проблемите, а не да се борим за конюнктурни, дребнави моментни триумфи ".

По думите на основния прокурор персонални аргументи и персонално его не би трябвало да попречват работата на институциите в полза на българските жители.

" Има проблем в законодателството, който не се взема решение и с помощта на който огромна част от лицата, които реализират закононарушения, могат да избегнат наказателна отговорност. Нашият Наказателен кодекс е от 1968 година... Темата с опиатите, измененията в законодателството - няма интерес за това в огромна част от политическата класа. Те желаят да реализират на практика резултати, като овладеят правосъдната власт... За да има правдивост, би трябвало и смяна в законодателството ".

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР