Българските неделни училища в чужбина ще имат възможност да учат

...
Българските неделни училища в чужбина ще имат възможност да учат
Коментари Харесай

Онлайн обучение и за българските училища в чужбина |

Българските неделни учебни заведения в чужбина ще имат опция да учат онлайн при изключителни условия, както това е възможно за учебните заведения в страната, реши Министерският съвет по . Учениците от учебните заведения, които не оферират електронно образование, ще могат да се включват в друго неделно учебно заведение по електронен път. Учениците, които не учат присъствено, също ще получават удостоверения за извършеното образование.

Намалява се минималният брой кандидат-студенти в група за подготовка по български език и литература, история и цивилизации и география и стопанска система от 10 на 5. В групите може да бъдат включвани както възпитаници във втори гимназиален стадий (XI и XII клас) на приблизително обучение в българско неделно учебно заведение в чужбина, по този начин и в друго учебно заведение на територията на съответната страна.

Увеличава се и обсегът на хората, които биха могли да завършат два класа в българско неделно учебно заведение в границите на една образователна година.

Предлагат се и разпореждания, чиято цел е повишение на контрола и прозрачността при образуване на дейностите в БНУ и при разходване на държавните средства. Всяка година да вземем за пример ще се избира наставнически съвет, който ще има съответни отговорности и пълномощия.

Едно българско неделно учебно заведение може да провежда образование на няколко адреса, а задачата на това е обезпечаване на задоволителен достъп до образование без основаване на предпоставки за нелоялна конкуренция сред организациите, към които действат учебните заведения, коментира в претекстовете си министър Вълчев.

Промените са в отговор на новите действителности, свързани с самодейността за привличане и връщане в родината на българи, живеещи отвън страната посредством обезпечаването на благоприятни условия за подготовка на кандидат-студенти и за образование (в това число и електронно) на възпитаници в българските неделни учебни заведения в чужбина - добавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР