Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната

...
Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната
Коментари Харесай

Министър Янев: Съвместните задачи по охрана на въздушното пространство демонстрират единство и сътрудничество в контекста на НАТО

Българските и испанските военнослужещи към този момент извършват взаимни задания по защитата на въздушното ни пространство.

Това е още един знак за положителното съдействие сред въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз. Това сподели министърът на защитата Стефан Янев в 3-та авиобаза Граф Игнатиево през днешния ден, 21 февруари, при взаимното си посещаване с министъра на защитата на Кралство Испания Маргарита Роблес. По думите му взаимната активност по защита на въздушното пространство е в подтекста на единството на Алианса, което беше декларирано още веднъж на срещата на министрите на защитата в Брюксел и доказано в днешната среща и от испанския му сътрудник. „ Това е единение на напъните за проява на сдържащ капацитет, единение на демонстрацията на взаимност сред съдружниците и единение в поддръжката на това, че най-хубавото решение е дипломатическото “, съобщи министър Янев.

В рамките на визитата в авиобазата беше извършена среща сред министрите на защитата на България и Испания, по време на която беше очебийно обичайно положителното съдействие сред двете страни и въоръжените им сили, потвърдено през годините в взаимно осъществяване на задачи и интервенции.

Министър Маргарита Роблес съобщи, че България и Испания са съдружници, на които може да се разчита както в границите на Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. „ Ние споделяме общи полезности за независимост и народна власт. В сложни моменти като тези, през които прекосяваме, единството е нещо извънредно значимо “, сподели тя и акцентира обединяването на сътрудниците в Алианса към солидната и твърда позиция в интерес на дипломатическото решение на рецесията в Украйна.

На въпрос на публицисти за защитата на въздушното пространство министър Стефан Янев акцентира, че осъществяването на дилемите е съгласно обстановките, готовността и според от нуждата. „ Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се извършват от български Военновъздушни сили, като при нужда вземат участие и испанските военнослужещи “, сподели още министър Янев.

На въпрос на публицисти за събитията, протичащи се към рецесията с Украйна и ограниченията, които взима България, той уточни, че продължава активността по построяването на така наречен батальонна група. Действията са ориентирани към увеличение на ученията и подготовките. На въпрос за информациите за потреблението на муниции българско произвеждане от воюващи страни в спора в Донбас, министърът на защитата Стефан Янев съобщи: „ Българският интерес е българската отбранителна индустрия да работи и българската страна да съблюдава разпоредбите по експортен надзор “. Той акцентира, че страната ни съблюдава всички правила при експортния надзор и добави: „ Нека не търсим директна виновност в това, че тези артикули са създадени в България, и се намират в зони на спор “.

Министрите на защитата на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с боен парад. Министър Янев и министър Роблес посетиха военното формирование, с цел да инспектират осъществяването на задания по защита на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на защитата на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те следиха демонстрационни полети на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II. След среща с командването на авиобазата двамата министри организираха диалог с персоналния състав, който взе участие в взаимния Air Policing.

Знамето на Испания бе вдигнато на половина поради народен печал във връзка потопен испански рибарски транспортен съд край крайбрежията на Канада с деветима починали и 12 изчезнали. Министър Стефан Янев изрече съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР