Български ученици спечелиха пълен комплект медали от международната Менделеевска олимпиада

...
Български ученици спечелиха пълен комплект медали от международната Менделеевска олимпиада
Коментари Харесай

Български ученици грабнаха медалите на Международна олимпиада по химия

Български възпитаници завоюваха цялостен комплект медали от интернационалната Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота, оповестява Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки, представено от Българска национална телевизия.

Златният орден е втори за България в историята на олимпиадата, която тази година посрещна над

120 състезатели от над 30 страни в Китай от 21 до 26 април.

Менделеевската олимпиада е измежду най-престижните шампионати по химия в света.

Виктор Лилов, златен медалист, 12 клас, СМГ

Златният орден завоюва Виктор Лилов (12 клас, СМГ), среброто заслужи Явор Христов (12 клас, СМГ). Бронзовото отличие е за Преслав Георгиев (12 клас, СМГ), а Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив) завоюва почетна грамота. Ръководители на българските химици са доцент Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Състезателната стратегия на Международната Менделеевска олимпиада по химия включва два теоретични кръга и един на практика кръг.

На първия научен кръг на участниците работят върху 8 задания от разнообразни области на химията. На втория научен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 обособени области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задания.

Състезанието се организира от 1992 г, а първото присъединяване на България в надпреварата е през 2004 година Традиционно участниците в тимовете са определени от най-добре класиралите се възпитаници в Националната олимпиада по химия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР