Български пощи“ е едно от най-големите държавни предприятия с над

...
Български пощи“ е едно от най-големите държавни предприятия с над
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Само за последните 3 месеца „Български пощи“ трупа 16 милиона загуба

„ Български пощи “ е едно от най-големите държавни предприятия с над 3 000 станции, 28 регионални пощенски станции, 2 профилирани поделения - „ Филателия “ и „ Булпост “. Покрива повече от 5 200 обитаеми места и най-важното – в него работят 8 633 чиновници. За нас от „ Българска социалистическа партия за България “ това дружество постоянно е било грижа, интересували сме се от неговото положение, от неговото бъдеще и от неговото развиване. “

Това съобщи заместник-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски от парламентарната естрада.

Той уточни, че през другите години са били полагани разнообразни старания в посока неговото подсилване, само че повече в посока за съсипване на това държавно дружество.
В тази връзка, Свиленски попита служебния транспортен министър за финансовото положение на „ Български пощи “ за първото шестмесечие и за първото деветмесечие на 2022 година

„ Потвърдиха се опасенията ни за утежняване още повече на финансовото положение на „ Български помощи “, и то в третото тримесечие, за което отговорност има служебното държавно управление “, означи социалистът след отговора на министъра, като цитира информацията за струпване на 16 милиона загуба единствено за трите месеца ръководство на служебното държавно управление.

Георги Свиленски припомни, че преди две години е било предоставено на „ Български пощи “ да популяризира и печатните издания и тогава Българска социалистическа партия е предизвестила, а в този момент се установи, че от това „ Български пощи “ ще натрупа загуби. „ Става ясно, че „ Български пощи “ не прави разпространяването на печатните издания, а го преотдава на частна компания. Няма по какъв начин, когато преотдавате една активност на частна компания, а не я вършите вие непосредствено, да не трупате загуби “, разяснява още той.

Относно оптимизацията на управническата конструкция, Свиленски напомни ревюто си за 8 633 служителя на „ Български пощи “, огромна част от които евентуално работят на минимална заплата.

 

„ Мотивацията няма по какъв начин да бъде на нужното равнище, в случай че не престават да работят на минималната заплата, а служебният кабинет, в който Вие сте вицепремиер, дори не планува тя да бъде увеличена “, обърна се към министър Алексиев заместник-председателят на социалистите в Народното събрание.

„ Казвате, че не можете да водите дълготрайни политики, само че сте насрочил състезания в безусловно всички търговски сдружения за избор на шефове за 5 години напред “, съобщи още той и обърна внимание, че за шеф в „ Български пощи “, едно характерно сдружение със характерна активност, условията са да имат 5 или 3 години управнически опит, без значение какъв. „ Може да си управлявал една кафе-сладкарница 5 години и това автоматизирано те прави позволен претендент за шеф на „ Български пощи “. Това е неприемливо “, означи Свиленски.

Той прикани служебния министър да приключи състезанията и да остави този ангажимент на постоянното държавно управление, като, по неговите думи, не е работа на служебния кабинет да задължава страната с нови управителни препоръки на обществените сдружения.

Георги Свиленски обърна внимание и на различен проблем. Той цитира данни на Комисията за контролиране на известията, съгласно които пазарният дял на „ Български пощи “ на база генерирани доходи от пощенски услуги през 2010 година е в размер на 24%, а през 2021 година е 6,2%. Социалистът означи, че към днешния миг той към този момент евентуално е доста по-малък и уточни друга фрапираща статистика - че делът на куриерските услуги на „ Български пощи “ е под 2%
От отговора на служебния транспортен министър на въпроса за подхванатите ограничения за изкривяване на тази отрицателна наклонност се разбра, че от губещите услуги като доставка до труднодостъпни обитаеми места, „ Български пощи “ е монополист с близо 80% пазарен дял. „ А на печелившите услуги са несъмнено останалите 2-3%, с цел да стане 6% пазарния дял “, означи Свиленски.

„ Всички ние като народни представители и бъдещото държавно управление би трябвало да поставим изпитание за това „ Български пощи “ да бъде по-равностоен състезател на този пазар и да не поема единствено губещата част от активността, а да може да се намеси на пазара на печелившите услуги. Да създадем по този начин, че „ Български пощи “ да бъде едно печелившо сдружение, с което българската страната може да се гордее пред своите жители и пред непознатите си сътрудници “, прикани Георги Свиленски от парламентарната естрада.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР