Български пътища в пъти по-скъпи от тези в Нидерландия и

...
Български пътища в пъти по-скъпи от тези в Нидерландия и
Коментари Харесай

Българските пътища били в пъти по-скъпи от тези в Нидерландия

Български пътища в пъти по-скъпи от тези в Нидерландия и Унгария, трактори на тройни цени, къщи за тъщи, ремонтът на Ларгото, Барселонагейт - това са единствено част от случаите на злоупотреби, за които са се уведомили депутати от Европейския парламент от комисията по бюджетен надзор от българските управляващи.

Те бяха на 3-дневно работно посещаване в България, дружно с представители на Европейската комисия и Европейската счете палата, сред 11 и 13 април, за изследване на обстоятелствата по отношение на обвиняванията в корупция и злоупотреби с обществени средства и евентуалното отражение върху финансовите ползи на Европейски Съюз.

Делегацията е разговаряла с премиера Кирил Петков, вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, основния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и държавни чиновници, които са директно или индиректно свързани с администрирането и ръководството на европейските фондове у нас от Министерство на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната организация " Одит на средствата от Европейски Съюз ", Сметната палата, ИСУН 2020, Националното съдружие на общините и неправителствени организации.

" Обсъдихме ръководството на европейски планове. Някои диалози с българските управляващи не бяха лесни ", призна Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), без да уточни кои. Той е заместник-председател на Комисията по бюджетен надзор в Екологичен потенциал и началник на водената у нас делегация.

" Това не е нормална делегация на комисията по бюджетен надзор на Европарламента, тъй като не посетихме нито едно място, за което има сигнали за злоупотреби с европейски средства, каквато е нормалната процедура ", сподели Андрей Новаков (ЕНП/ ГЕРБ ) . Той е член на парламентарната комисия и придружаваше депутатите.

Обясни, че делегацията е пристигнала на инспекция в България, тъй като европейските институции са залети от сигнали за злоупотреби у нас. " Еврошампиони сме по сигнали ", споделила Новаков.

" Разгледахме общата картина и систематичната корист с европейски средства при планове с публични поръчки, главно свързани с инфраструктурата, къщите за посетители. Обсъден бе и планът за ремонт на Ларгото в София, както и въпросът с къщата в Барселона ", сподели Цветелина Пенкова, евродепутат от Българска социалистическа партия и част от делегацията.

Пътища и трактори

" В България би трябвало да има опростяване на ръководството на еврофондовете и засилен надзор на средствата. Ако някой твърди противното, това не е по този начин. Не би трябвало да сте по-големи бюрократи от Брюксел ", сподели Томаш Здеховски.

Той съобщи, че с българските управляващи са разговаряли за завишаването на цените на доста артикули и действия. Даде образец с нарушавания по оперативна стратегия " Регионално развиване " с пътища, без да изпада в конкретика. Обясни единствено, че при търг за път се дават три предложения по Закона за публичните поръчки за 80 млн., 90 млн. и 110 млн., а в реалност цената на самия път е 30 млн. На процедура процедурата е извършена по разпоредбите, само че пътят коства доста повече от действителната стойност.

" Най-общо казано вашите пътища може да са доста евтини, само че в случай че планът се съфинансира с европейски фондове, внезапно цената става висока. Това го обсъдихме с неправителствени организации и приказваме за интервала от 2004 година до момента ", сподели Здеховски.

През 2018 година Елена Йончева, която през днешния ден е евродепутат от Българска социалистическа партия, изиска от Европейската комисия и ОЛАФ да ревизира строителството на автомагистрали у нас с европари. До този миг двете институции не са излизали с обществена информация какво са посочили техните инспекции. Като част от евроделегацията беше Цветелина Пенкова, която е евродепутат от Българска социалистическа партия.

Томаш Здеховски разказа злоупотреби и с покупката на трактори по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Вносители на техника усилват цената с 30 - 40% по отношение на пазарната, когато се купува селскостопанска машина с евросредства. Бенефициентът по програмата в това време е направил публичната поръчка, както са условията и споделя такива цени дават, само че е елементарно проверимо, че това не са пазарни цени, сподели Здеховски. Съмненията са, че горницата над пазарната стойност се дели сред бенефициента и други лица.

" Не може да се заплаща цена за километър път или за трактор, която е три или четири пъти по-висока от тази в Унгария и Нидерландия. Трябва да има единствено един закон и той да е за всички, без значение дали приказваме за олигарси или елементарни хора ", съобщи чешкият евродепутат.

Къщи за посетители

Освен за трактори в земеделското министерство евродепутатите са разговаряли и за къщите за посетители, финансирани по ПРСР. Идеята за финансирането на тази мярка беше да се подтиква селския туризъм, само че се оказа, че при една огромна част от случаите с парите са се облагодетелствали шефове от фонд " Земеделие ", партийни водачи и други държавни служители. Най-драстичният случай за нарушаване е къщата за посетители на някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев, който е единственият обвиняем по този случай за подбуждане за корист с европейски средства.

България би трябвало да възвърне 28.7 млн. евро по тази спекулация на Европейската комисия.

" Средствата в плановете за къщи за посетители, където бяха открити нарушавания, се възвръщат не от крайния бенефициент, а от джоба на данъкоплатеца. Целта е да заплаща нарушителят, а това би трябвало да се уреди тук, в България ", сподели София ин'т Велд ( " Обнови Европа ", Нидерландия).

Андрей Новаков сподели, че България е възстановила тези средства, а всички планове с къщи за посетители с открити нарушавания са дадени на Национална агенция за приходите за наложително изземане и събиране на парите.

Барселонагейт

Евродепутатите са били осведомени и със абсурда " Барселонагейт ", който е обвързван с покупката на първокласна къща в испанския град за манекенката Борислава Йовчева. Първоначално прокуратурата отхвърляше да проверява случая, само че под натиска на евроинституции въпреки всичко образува дело и по него разпита някогашният министър председател Бойко Борисов.

Обсъдихме " доста задълбочено " случая с къщата в Барселона, следствието продължава и след 10 дни ще има повече информация от Евроюст, сподели Томаш Здеховски.

Евроюст е орган на Европейския съюз за правосъдно съдействие, в който влизат служители на реда, съдии и прокурори от 27-те страни членки и могат да вършат следствия.

Не стана ясно по какъв начин казусът " Барселонагейт " визира европейските средства и финансовите ползи на Европейски Съюз.

Корупция в общините

В по-общ проект евродепутатите са разговаряли и за корупция в общините при осъществяването на европроекти.

" Имаме данни, само че не можем да ви дадем единствено един образец, тъй като има много образци. Нямаме конкретика, тъй като този въпрос се отнася за проверяващите органи тук и за прокуратурата в Брюксел ", сподели Здеховски.

Той заяви, че кметове от Националното съдружие на общините са им се оплакали от " превантивно налагане " на така наречен финансови корекции, които по-късно се анулират от съда.

Слабото звено - правосъдната система и прокуратурата

" Ще напишем обстоен отчет с рекомендации към Европейската комисия и към европейските институции за работата тук, само че България би трябвало да си свърши работата. Слабото звено са правосъдната система и прокуратурата ", сподели София ин'т Велд.

" Очакваме действителни промени в работата на правосъдната власт и на прокуратурата, само че до момента няма някакви забележими резултати ", сподели Томаш Здеховски. " Липсата на следствия и на прокурорски дейности е казусът в България " , добави той.

София ин'т Велд сподели, че е била в България през септември по същите въпроси, само че с друга задача.

" Има неща, които не са се трансформирали. Изразихме терзания, че от страна на прокуратурата нямаме чувството за значителен прогрес. Има омраза сред основния прокурор и държавното управление. Не става въпрос за фигурата на основния прокурор, а системата да работи. Има опозиция от страна на някои органи и нашите терзания остават и в този момент ", сподели София ин'т Велд.

Скоро - нова инспекция

Посещенията на Комисията по бюджетен надзор са регулярни. " Ние се борим против разхищенията с европейски средства в разнообразни страни и го вършим от дълго време дружно с ОЛАФ ", сподели Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша). Той изясни, че в Чехия и Унгария също са правили инспекции, свързани с разходването на евросредства, за които има подозрения, че са отишли към някогашния чешки министър председател Андрей Бабиш
и към близки на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

За тази година предстоят инспекции на Комисията по бюджетен надзор в Кипър и Нидерландия, а през 2023 година задачи в Унгария и Турция, сподели Чарнецки.

" Планираме идната ни задача в България да е допустимо най-скоро ", съобщи София ин'т Велд.

Застрашени ли са европарите за България

Обикновено след инспекции на евроинституции при подозрения за злоупотреби с евросредства, в случай че се потвърдят, следва прекъсване на пари, до премахване на слабостите. Досега това се е случвало главно по времето на ръководството на тройната коалиция, само че имаше случаи и при ГЕРБ, както и при кабинета на Пламен Орешарски (БСП/ДПС).

Затова евродепутатът от Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова съобщи, че европейските средства за България по-никакъв метод не са застрашени в бъдеще. Причината съгласно нея това да е по този начин е, че са се запознавали със остарели случаи на злоупотреби.

Европейското финансиране не е застрашено, тъй като още не е получено и утвърдено, репликира Андрей Новаков от ГЕРБ.

Едва предходната седмица Европейската комисия утвърди Плана за възобновяване и резистентност, като първите пари се чакат да дойдат у нас в края на лятото, по думите на премиера Кирил Петков. Споразумението за партньорство с Европейски Съюз и оперативните стратегии към него за интервала 2021 - 2027 година към момента не са утвърдени и няма изясненост по кое време ще се случи, макар че към този момент тече втората година от програмния интервал.

Така единственият риск е да ни бъдат спрени европарите по оперативните стратегии за миналия програмен интервал 2014 - 2020 година, който финансово завършва в края на 2023 година По него България е усвоила малко над половината от средствата.

Цветелина Пенкова очерта какво е нужно да се промени, с цел да не се стигне до този отрицателен сюжет - промяна в правосъдната система, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията за публичните поръчки и дейна работа с европейската прокуратура.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР