Български и чуждестранни творци могат да се включат в обявения

...
Български и чуждестранни творци могат да се включат в обявения
Коментари Харесай

Конкурс за лого на Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни

Български и задгранични създатели могат да се включат в оповестения от Министерството на земеделието конкурс за лого и слоган на Националната стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни. Срокът за кандидатстване е 10 май. По данни на Европейската комисия, в страните членки всяка година се губят или разхищават към 88 милиона тона храни.

Според Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие казусът със загубата на храна е световен, защото към една трета от всички храни, създадени в света, се губят или разхищават по пътя сред стопанството и трапезата. Затова и фокусът на българската стратегия е върху методите, по които можем да ограничим загубите на храна и да се отнасяме по отговорно към непотребното извършване на покупки.

Статистиката сочи, че цели 17 % от храната в магазините, семействата и заведенията за хранене отиват непосредствено в кофата за отпадък, т.е. в случай че изхвърлената храна се натовари на 40 цялостни камиони и те се паркират един зад различен, опашката ще обиколи седем пъти земното кълбо, споделят специалистите.

Достоверна статистика за България няма, само че по данни на неправителствени организации съумяваме да изхвърлим към 670 тона храна на боклука като в това време над 1,5 млн. българи живеят под прага на беднотия.

Проблемът с хранителната сигурност става все по-актуален в подтекста на военните дейности сред две от страните, които са измежду най-сериозните производители на зърно в света.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР