Български фонд за жените организира Шествие за правата на жените

...
Български фонд за жените организира Шествие за правата на жените
Коментари Харесай

Шествие за правата на жените навръх 8-и март

Български фонд за дамите провежда Шествие за правата на дамите за втора поредна година, което ще се организира в София на 8 март от 18.00 часа.

Фондът кани и мъже, и дами, които се солидаризират с настояванията за гарантиране на пълноправие, правдивост и човешки права на дамите, да поддържат събитието. Причината шествието да се състои на тематичния ден е да се даде публичност на съществуващите към момента неравнопоставеност и дискриминация, учредени на пола, в разнообразни сфери на живота. И да призове дружно да намерим решения.

На 8-ми март е значимо да напомним, че дамите в България имат право да гласоподават, да учат в университет и да работят от няма и век. И че, както всяко право, тези права могат да бъдат отнети, тъй като и у нас има политици-сексисти, артикул на патриархалната просвета. Необходими са целенасочени политики, с цел да бъде обезпечено присъединяване на дамите във всички аспекти на публичния, икономическия, културния и политическия живот.

Пречки пред пълноценната изява на дамите са ширещото се домашно принуждение, на което е подложена всяка четвърта жена в България (от началото на 2018 година от ръката на свои сегашни или някогашни съпрузи и сътрудници, живота си изгубиха шест дами, а други три бяха грубо пребити); съществуващата разлика в заплащането - у нас дамите получават с 15% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; лимитираното присъединяване във вземането на решения и отчитане на характерното влияние на нормативната уредба върху дамите – едвам 25% са националните представителки в 44-тото Народно събрание.

Световните статистики са също толкоз фрапиращи – 70% от всички небогати хора по света са дами, две трети от всички необразовани деца са девойки, а всяка трета жена в света най-малко един път в живота си ще бъде жертва на физическо или полово принуждение. Неравнопоставеността на половете не е проблем единствено на дамите, дискриминиращите стандарти засягат и въздействат отрицателно и на мъжете и децата. Според едно от последните изследвания на МакКинзи, в случай че до 2025 година светът успее да преодолее неравнопоставеността и дамите вземат участие наедно с мъжете в стопанската система, световният Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 28 трилиона $ годишно. А елиминирането на насилието ще спести сред 1 и 10 % от Брутният вътрешен продукт на всяка страна, което е над 8 трилиона $ годишно. Накратко, равнопоставеността ще ни направи по-богати, по-щастливи и по-свободни да показваме себе си, оттатък ограничаващите стандарти.

Посланието на уредниците гласи: „ „ Шествие за правата на дамите “ не е срещу традицията да се подаряват цветя на Осми март. Но е срещу да ги получават дамите, които „ са ги заслужили “. Единственото, което ние, дамите, заслужаваме, е почитание към нашите човешки права. Шествието е за всички нас, дамите, хората, които желаят да живеят в по-справедлив и благополучен свят. Искаме да бъдем свободни, уважавани, дарявани с обич, само че не такава, която наранява физически; да бъдем себе си. Искаме да няма жертви на принуждение, желаеме да получаваме заплати и пенсии, равни с тези на мъжете, желаеме да не ни е боязън нито нощем, нито през деня, когато се разхождаме сами, желаеме политици, които не употребяват сексистка тирада. Искаме ръководещи партии, които са ангажирани да работят за опазване на човешките права и човешкото достолепие. Искаме закони и институции, които ни закрилят. Искаме най-естественото нещо за 21 век – пълноправие. “

Началният час на шествието е 18.00 часа. Сборният пункт е при започване на пешеходната зона на бул. Витоша, на ъгъла на бул. Патриарх Евтимий и бул. Витоша, оповестиха уредниците. Очаква се Шествието да тръгне в 18,30 ч. и да продължи до президентството. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР