Български фонд за жените настоява да бъдат създадени и поддържани

...
Български фонд за жените настоява да бъдат създадени и поддържани
Коментари Харесай

Българският фонд за жените иска създаването на 28 кризисни центъра

Български фонд за дамите упорства да бъдат основани и поддържани 28 спешни центъра за настаняване на потърпевши от принуждение, 28 консултативни центъра за работа с жертви и причинители, както и специфични центрове за грижи и възобновяване на изнасилени дами.

Това са част от настояванията на идния довечера митинг против насилието над дами, отразени на страницата на Българския фонд за дамите, оповестява Българска телеграфна агенция.

От организацията означават, че единствено от началото на 2018 година 28 дами в България са били убити от ръката на техен някогашен или сегашен съпруг/партньор, съгласно медийни изявления.

Според Българския фонд за дамите неналичието на публична статистика за насилието над дами у нас допуска, че броят на убитите е по-висок, тъй като има случаи, които не доближават до медиите.

Според организацията единственото, което се предлага от ръководещите с измененията в Наказателния кодекс, са по-тежки санкции за осъществен акт на домашно принуждение и криминализиране на преследването.

Исканията на " Протест против насилието над дами " са и за ангажимент на държавното управление и виновните институции за статистики за аргументите и размера на насилието над дами и домашното принуждение в България. Създаване на единна база данни в Министерство на вътрешните работи за жертви и причинители, която да бъде разполагаем на всички работещи по случаите на домашно принуждение - съдии, прокурори, служители на реда, психолози, обществени служащи, неправителствени организации, желаят още от Български фонд за дамите.

Протестиращите упорстват още и за инкриминиране на всички форми на принуждение, учредено на пола. " Наказателният кодекс би трябвало да направи очевидно разграничаване на термина " принуждение над дами, учредено на пола ", а точно, че се отнася до принуждение, което е ориентирано против жена, тъй като тя е жена или което визира най-вече дамите. То се разграничава от другите типове принуждение по това, че полът на жертвата е главният претекст за дейностите на принуждение ", написа още на страницата на Българския фонд за дамите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР