Български частни телекомуникационни оператори алармираха Европейската комисия, че намерението на

...
Български частни телекомуникационни оператори алармираха Европейската комисия, че намерението на
Коментари Харесай

Телекоми алармират Брюксел, че планът за държавна мрежа с европари е неустойчив

Български частни телекомуникационни оператори сигнализираха Европейската комисия, че желанието на държавното управление да влага 316 млн. лева европейски средства от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в развиване на държавна телекомуникационна мрежа е извънредно нецелесъобразно и вложенията не са устойчиви. Това заяви в петък Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), в който влизат трите мобилни оператора А1, Yettel и Vivacom, както и сателитният оператор “Булсатком”, " Хуауей Технолоджис България ", университетите ТУ - София, ВУТП, Нов български университет и други

Те са недоволни от това, че макар уверенията на страната, че няма да прави собствен телеком, в ПВУ остава да стои планът за държавната електронносъобщителна мрежа, която бе надвишавала потенциала на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица обитаеми места. Това прави разхода извънредно неуместен и не дава отговор на концепцията на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) за стимулиране на частните вложения и на амбициозните проекти за цифровизация на Европейския съюз, заложени в задачите на Цифровото десетилетие, показват от организацията.

Нейните членове са директно пострадали от решението на държавното управление да се откаже от желанията на предходното служебно да се дават близо 600 млн. лева за частнит етелекоми за насърчаване на техните 5G мрежи и да основаването на така наречен дигиталин автомагистрали по продължение на пътните.

Телекомите означават, че е не е ясно по какъв начин след построяването на държавната телекомуникационна мрежа с европари тя ще бъде поддържана. За това са нужни съществени финансови вложения, допълват те и означават, че единствено за предходната година те са вложили над половин милиард лв. в разширение и възстановяване на потенциала на мрежите си и създаване на 5G.

Алиансът също по този начин счита, че са занижени задачите за свързаността в слабонаселени и отдалечени региони и разрастване на мрежи с доста огромен потенциал. Броят на обитаемоте места с нови възли за достъп от 500 е понижен на 185, а опцията от този тип съгласуваност да се възползват 200 000 семейства се редуцира на 350 хиляди поданици, което на процедура значи, че ще бъдат достигнати доста по-малко хора, показва се в мнението на сектора.

Според АТИ желанията на страната за оптична съгласуваност посредством държавната опорна мрежа на държавната администрация, а не на жителите, не дава отговор на задачите на Европейската комисия, избрани в Плана за деяние " 5G за Европа ". Той планува 5G съгласуваност по основни транспортни коридори, а такава в този момент няма да бъде направена, считат още телекомите.

Те означават също по този начин, че най-малко 37% от общия размер на отпуснатите средства за планове от ПВУ би трябвало да способстват за климата. " И като се има поради актуалната енергийна рецесия, повода за отпадането на стълба " Зелена съгласуваност ", отдаден на слънчевите панели за базовите станции, е необяснима, считат организациите. В отпадналия план се предвиждаше с евросредства да се финансира слагането на слънчеви панели на мобилните станции, с цел да си обезпечават сами електрическата енергия.

Телекомите са недоволни и от това, че замяната на плана, от който те щяха да се възползват, с подобен на страната е станала без никакви публични съвещания или разисквания със бранша на електронните известия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР