Българската търговско-промишлена палата съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан

...
Българската търговско-промишлена палата съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан
Коментари Харесай

Мангото - свещеното дърво на Буда РЕЦЕПТИ

Българската търговско-промишлена палата взаимно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София ще презентира новата годишна продукция на екзотичния плод манго на 9 август 2021 година, от 17.30 ч., във фоайето на БТПП, ул. „ Искър “ 9. Участниците ще могат да се срещнат на място с пакистанското манго, питателните свойства на продукта, питиета и десерти от манго, както и да открият контакти с представители на Посолството на Пакистан в София. Проявата е безвъзмездна. От БТПП канят вносители на пресни плодове, огромни търговски вериги, търговци от хранително-вкусовата индустрия, производители на безалкохолни питиета, сокове, сиропи и сладка.

Пакистан е земеделска страна, а манго се отглежда там от над две хиляди години. Легендата гласи, че Буда медитирал и си почивал с други монаси измежду отрупани с плод мангови дървета. Затова за будистите дървото е свещено.

В момента Пакистан е четвъртият по величина производител в света след Индия, Китай и Тайланд с произвеждане от 1,8 милиона тона годишно. От общото произвеждане износът е към 95-115 хиляди т на година, като през 2015-2016 година е осъществен износ за 48 милиона $. Основните експортни пазари са Индия, ОАЕ, Афганистан, Обединеното кралство, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Иран и други

В Пакистан се срещат 250 типа манго, като най-важните търговски сортове са Дасери, Ануар Ратул, Лангра, Чоса, Синдри, Малда и Фаджри. Те са с дължина от 50 до 250 мм, а формите са бъбрековидна, яйцевидна и по-рядко кръгла. Теглото варира от 225 до 680 грама. Кожата е восъчна и гладка, а когато узрее изцяло - бледозелена, жълта или маркирана с алено, съгласно сорта.

Смята се, че дивото манго се е появило за пръв път в подножието на Хималаите. Най-ранното обработване датира отпреди 5000 години в Южна Индия, Мианмар и Андаманските острови. Днес то пораства в множеството тропически страни. Испания е единствената европейска страна, която отглежда манго в региона на гр. Малага, където междинната годишна температура е 19 градуса.

Мангото е толкоз известно, че се счита за народен плод в Пакистан, Индия и Филипините, а манговото дърво, което стига до височина 15 метра, е един от националните знаци на Бангладеш.

Най-голямото манго в света, удостоено с връх на Гинес, е отгледано през 2009 година във филипинския град Илиган. То е с тегло 3.435 кг, дължина 30.48 см и обиколка 49,53 см.

Витаминозна бомба

Мангото съдържа повече от 20 разнообразни витамини, минерали и микроелементи. То е богато на витамин А, С, витамини от групата на B и витамин E, фолиева киселина, магнезий, цинк, калций, обезпечава задоволително количество фибри. Чаша сок от манго съдържа към 60 мг витамин С. И още - в него има също натрий и бета-каротин, без наситени мазнини и холестерол.

Огромното количество витамин А пази кожата от нездравословните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. Освен това постоянната консумация на плода оказва помощ за подсилване стените на кръвоносните съдове и защищава от сърдечносъдови болести.

Мангото е мощен антиоксидант. Според пакистанската традиция суровият плод, фалшифициран с щипка сол, утолява жаждата и предотвратява загубата на минерали от тялото. В Обединеното кралство английската здравна работа (NHS) предлага на възрастните да употребяват 40 мг витамин С дневно, до момента в който в Съединени американски щати целесъобразната доза е 60 мг. Така че една чаша (200 мл) сок от манго е задоволителна да задоволи ежедневните потребности от този витамин, и освен. Доказано е, че мангото усъвършенства активността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт.

Леден коктейл с ром и лайм



Ледено студените коктейли са желани в летните жеги. А когато в тях съставна част №1 е мангото, напитката е подарък за сетивата.

Необходими артикули:

3 ч.ч. едро нарязано прясно манго

1 ч.ч. лед на кубчета

1 ч.ч. нектар от манго

¾ ч.ч. бял ром

¼ ч.ч. сок от лайм

2 с.л. захар

1 с.л. накъсани на ситно листа от мента

Начин на подготвяне:

Поставете резенчетата манго във фризера за към час. В блендер разбийте нектара от манго, леда, рома и сока от лайм. След това прибавете парченцата манго и листата от мента.

Чътни - индийската лютеница с манго



Чътни е тип индийско ядене, което на усет прилича лютеница, само че в него с изключение на зеленчуци и подправки се употребяват и обичайни локални плодове. Съществуват най-различни типове чътнита, като едно от най-известните е с манго. Основното предопределение на чътнито е да обогати усета на храната, с която се сервира.

Необходими артикули:

3.5 ч.ч. нарязано манго, 2.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч. ябълков оцет, 2 с.л. ситно раздробен чесън, 4 с.л. ситно раздробен джинджифил, 1.5 ч.л. сол, 1.5 червени сухи люти чушки, 1.5 ч.л. карамфил, ½ ч.ч. стафиди

Начин на подготвяне:

Сложете мангото в бездънен съд, прибавете захарта, смесете и оставете за 12 часа. Отцедете мангото, запазете сиропа. Смесете оцета, чесъна, джинджифила, солта, дребно нарязаните сухи чушки и завързаните в тензух карамфили, прибавете сиропа и варете към 30 минути на сдържан огън. Отстранете карамфила, прибавете мангото и стафидите и варете още към 20 минути. Изсипете в горещи буркани и ги запечатайте. Съхранявайте на хладно.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР