Българската софтуерна компания „Перси“ ООД предостави четири сървъра, които обслужват

...
Българската софтуерна компания „Перси“ ООД предостави четири сървъра, които обслужват
Коментари Харесай

Телефон 112 вече обслужва хора със слухови и говорни увреждания

Българската софтуерна компания „ Перси “ ООД даде четири сървъра, които обслужват телефона за незабавни случаи 112, които ще се употребяват за програмен продукт, предопределен за облужване на хора със слухови и говорни увреждания. Новината заяви Александър Соломахин, CIO на компанията. Сървърите са с последно потомство 16 нуклеарни Intel Xeon Scalable процесори.

Този ход на компанията разрешава на над 100 000 българи със слухови и/или говорни увреждания да подават сигнали до незабавния номер 112 посредством мобилно или уеб основано приложение с текстови известия, които непосредствено се генерират в системата.



До момента българите, които имат слухови проблеми, нямаха опция да потърсят помощ, в случай че изпаднат в неволя, тъй като системата не беше пригодена за тях. От софтуера могат да се възползват и хора с речеви проблеми. Приложението е налично както от смарт телефон и таблет, по този начин и от компютър. Подаването на сигнала става посредством кликане върху иконата за спешна помощ, полиция или пожарна. След което се отваря панел, който съдържа авансово дефинирани изречения, които с едно натискане непосредствено се изпращат към 112.

Освен това сигнал може да се подава и посредством чат с оператор, в който се показва какъв е казусът и се натиска бутон изпрати. Сред опциите за свързване със незабавния номер е и мигновеният чат, при който всеки написан знак се изпраща автоматизирано към оператора. “Веднага след приемане на информацията се изпраща и нужната помощ. Важно е обаче да се остане на линия до момента в който се хване джипиес сигнал. По сходен метод действат и системите за незабавни повиквания на Белгия, Унгария, Полша и райони на Италия. Българското приложение обаче е най-хубавото от всички създадени в ЕС”, безапелационен е Александър Соломахин.

За да бъде употребено приложението, е нужна регистрация, в която се показват трите имена, ЕГН, адрес, лице за контакт, както и фотография, номер и дата на годност на ТЕЛК-ово решение. Попълването на имената и телефона на разположение за контакт не е наложително, тъй като те могат да дадат спомагателна информация на здравното лице или полицията.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР