Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) е единственият легитимен представител

...
Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) е единственият легитимен представител
Коментари Харесай

10 години скандали във Федерацията по кинология – какъв е казусът



Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) е единственият законен представител на Международната киноложката федерация. Съгласно настоящия правилник, БРФК е записана като юридическо лице, последовател на традициите и достиженията на неофициалните киноложки организации, клубът “Приятели на кучето “, учреден през 1933 година, и секцията “Кинология “, учредена през 1961 година, прераснали през 1981 година в Републиканска федерация по кинология и съществували като част от структурата на Българския ловно-рибарски съюз.

Тези организации, въпреки и нерегистрирани като юридически лица, полягат началото проведената киноложка активност в България.

Скандали раздрусват БРФК към този момент близо 10 години. Нейни членове упрекват, както някогашния ѝ ръководител, по този начин и настоящия – Георги Христозов, в укриване на налози, обири на постъпленията от изложения на кучета и в оповестяване в неплатежоспособност с една единствена цел – да не се изплати дължимото към страната и към кредиторите.

 Какви са проблемите, разтърсващи Федерацията с съвсем 100-годишна история, разяснява в “Законът и Темида “ Христо Тотев , някогашен зам.-председател на БРФК.

“През 1981 година, с помощта на Ловно-рибарския съюз, България беше призната за член на Международната федерация по кинология и дълги години членувахме в нея от Българския ловно-рибарски съюз, които плащаха членски импорт, с помощта на който правехме изложения. Ползвахме базата на Българския ловно-рибарски съюз, след време взехме решение, че сме пораснали задоволително и се отделихме с тяхно единодушие. Така ние станахме формалния представител на България в Международната федерация по кинология.

Дойде един ръководител, който краде много дълго време. Аз заведох няколко каузи, които завоювах. От 2007 година имам решение, осъдил съм Федерацията, само че решението си остана във въздуха. 2018 година този ръководител беше заменен със зам.-председател, може би беше някаква схемичка, която ние първоначално не съзряхме. И сегашният ръководител Георги Христозов стартира отново по някаква остаряла скица да източва самата Федерация .

Как се източва? Прави се един контракт с както е в този момент компания “Панака “ , благосъстоятелност на един от членовете на Управителния съвет, която застава на входа на изложбите , вършат се към 40-50 изложения през годината, и се събират парите.

Тъй като ние доста пъти сме сезирали Национална агенция за приходите, идват на инспекция, само че те няма от кое място да видят какви доходи има самата Федерация. Тъй като в годините са наложени санкции и актове на самата Федерация, самият дълг към Национална агенция за приходите е към 1 млн. и 200 хиляди, които сегашният ръководител, както и предходният, не желаят да платят , макар че Федерацията с изложбите има задоволително средства. “

Схемата

“Схемата е да се банкрутира тази Федерация, сегашният ръководител – Георги Христозов, е основал нова федерация, Българска национална федерация по кинология, която да бъде първоприемник на БРФК, която има задължения към Национална агенция за приходите и към други двама кредитори.

Схемата е да се разгласи в неплатежоспособност БРФК, тези пари да потънат и да не се платят, и да пристигна нова федерация, с което изрично не сме съгласни , множеството членове на Федерацията.

Този ръководител Георги Христозов взе участие в още няколко различни федерации, едната от която е новата, която е основана. По Устава на Международната федерация и Устава на нашата федерация – не може да има членове при нас, членуващи в различни федерации . “

 Илюстративна фотография Казуса разяснява в “Законът и Темида “ и Христо Кънев , член на БРФК:

“В момента членовете на БРФК са изправени пред алтернативата да избират нея или една новосформирана организация , която да ѝ бъде опция.

Основният претекст на ръководителят на БРФК е, че има доста огромна задлъжнялост, над 1 млн. и 200 хиляди към страната и други организации, които са непостижими за заплащане . Много от членовете не са съгласни по този начин да се закрие една организация с такава история. “


Коментар в “Законът и Темида “ направи и актуалният ръководител на Федерацията  Георги Христозов :

Задълженията

“Отправих искане към Национална агенция за приходите да ни дадат точния размер на отговорностите, по какъв начин и по кое време е насъбран дългът. Отговориха ми с публично писмо, дългът е насъбран до идването ми като ръководител от някогашния ръководител .

Полицията потвърди, че някогашният ръководител е управлявал еднолично , взимал е някакви негови решения. Аз в последните няколко месеца, преди да го сменим, разбрах, че размерът на дълга е толкоз огромен. Тогава беше 930 хиляди

Най-отговорно мога да кажа, че откогато аз съм ръководител, ние нямаме нито един акт от Национална агенция за приходите. Имаме голям брой инспекции и протоколи от инспекции, само че нямаме акт.

Една организация, с цел да бъде оповестена във банкрут, би трябвало да има или свръхзадлъжнялост, или да не може да си заплаща към този момент отговорностите. Ние сега притежаваме и двете . “

Консултантът на предаването “Законът и Темида “ адв. Пламен Димитров също направи коментар по тематиката:

“Мисля, че това, което ръководителят Христозов споделя, че не е знаел за финансовите доклади, е някакво опрощение, тай като т ези доклади са обществени и всеки може да види в какво положение приема една организация .

Защо се прави дублетна форма на Федерацията, в случай че нещата все още не вървят с едната и я афишират във банкрут?

Това, което споделиха господин Тотев и доктор Кънев, има аргумент, че съзнателно Христозов желае да банкрутира тази организация или освен той, ами и някой различен.

Все отново има някакъв излаз и той е, че може да се подаде една тъжба от двамата господа – Тотев и Кънев – в Районна прокуратура . Има подобен раздел в Наказателния кодекс – “Престъпление срещу кредиторите “. Доколкото чух, Национална агенция за приходите не е единственият заемодател на тази Федерация. Да се подаде един сигнал, той е по член 227, алинея 1, с цел да се направи една инспекция от Прокуратурата. “

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР