„Българската прокуратура не беше подкрепена във войната с това, което

...
„Българската прокуратура не беше подкрепена във войната с това, което
Коментари Харесай

Гешев: Българската прокуратура не беше подкрепена във войната с мафията

„ Българската прокуратура не беше подкрепена във войната с това, което се назовава мафия, а в противен случай – правосъдната власт беше атакувана. Голяма част от българските политици не се интересуват от правосъдна промяна, а под лозунга целят промяна на основния прокурор и преодоляване на прокуратурата. Надявам се не с нелегитимни цели, с каквито в последно време се употребяват други органи на изпълнителната власт “.

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в първо тв изявление след старта на масираната офанзива за свалянето му от поста. Той изясни пред журналиста Любомир Огнянов по Нова Нюз решението да не дава изявленията за малките екрани и за какво го е ревизирал.

„ В последните година и половина – две всичко беше политика, обстоятелствата нямаха значение. Съгласно решение на Консултативния съвет на европейските прокурори – орган към Съвета на Европа, когато са атакувани персонално магистрати основният прокурор е задължен да приказва. Напоследък са атакувани освен магистрати за техните произнасяния, само че и техните фамилии и доста други лица “, сподели Гешев.

Главният прокурор изясни, че няма право на конкретика, само че има случаи на закани против магистрати и техните близки. А гилзата в плик за прокурор Ангел Кънев не е изолиран случай. „ И това е рисково, тъй като в случай че през днешния ден може да е магистрат, на следващия ден може да е всеки. Прокуратурата е последната бариера пред беззаконието “, предизвести Гешев.

Той акцентира, че политически лица прекомерно свободно смесват юридическите понятия и споделят, че прокуратурата би трябвало да спомага на Министерство на вътрешните работи. „ Като трансформират Конституцията, ще спомагат. В момента е противоположното – Министерство на вътрешните работи спомага на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор няма обвързване да се регистрира през политическото управление на Министерство на вътрешните работи и би било рисково да се случи “, изясни основния прокурор.

Той направи паралел сред проектите да се закрие спецправосъдието с това Италия преди време да е тръгнала да стопира прокуратурата Антимафия, тъй като си правят работата.

„ Аз работя в тази сфера от 1995 година Няма никакви юридически или политически причини, тъй като това няма да е в полза на българските жители. От това закриване изгода ще има единствено мафията. Дано не съм прав “, разяснява обвинител номер едно и съобщи че спецправосъдието е главен дирек в битката с проведената престъпност и тероризма.

Гешев даде поредност от образци, че не е имало политически чадър – има задържан настоящ министър за първи път след 89-та. Обвинения има против зам-министър, както и разкрития във Фонд „ Земеделие “.

„ Спецпрокурорите могат да се гордеят с работата си “, заключи той.

Според основния прокурор в опита си да излъжем Брюксел сме излъгали себе си, трансформирайки Механизма за съдействие и инспекция в ненужен инструмент. Всичко поради вътрешни политически битки.

Той е безапелационен, че би трябвало не чак надзор, само че най-малко по-добра връзка сред Брюксел и София във връзка с правосъдната власт.

„ Връщаме се към равнища на престъпност от началото на 90-те и регресът е извънредно бърз. Времената са „ парадайс за престъпността “, сподели той.

Той напомни, че в пълномощията му не влиза надзор върху каузи, въздействие над наблюдаващите прокурори или покачване на обвинявания. И това е законово записано тъкмо през 2016 година, когато министър беше Христо Иванов.

„ Свободни съчинения-разсъждения “, назова Гешев настояването на Надежда Йорданова за преустановяване на мандата му предварително. Коментира и изказванията, че татко му е станал акционер във компания „ Жоси “. „ Баща ми става на 83 година след няколко дни, пълновръстен български жител е, имало е желание да купи 2 дяла за 100 лева Всеки може да си отговори може ли да завладее компания с 2 дяла за 100 лева и уронва ли това престижа на правосъдната власт. В случая има полицейски произвол по отношение на магистрат – те нямат право да ревизират мен, по тази причина са ревизирали него и са изпратили в Министерство на правораздаването, с цел да може Надежда Йорданова да го постави в настояването на преустановяване на мандата ми “, изясни схемата той.

„ Това са гражданско-правни покупко-продажби, в които аз не съм взел участие и даже най-после не са се осъществили “, заключи основния прокурор.

Гешев съобщи, че е осведомен по съответни досъдебни производства „ в границите на закона “. А съгласно нормативната база разполага с информацията, която е публично налична по решение на наблюдаващ прокурор. В това число на производства е и ареста на водача на опозицията Бойко Борисов.

По отношение на Васил Божков-Черепа съобщи, че няма да влиза в задочни разногласия с обвинени, а онлайн разпит, както неведнъж са обяснявали, до момента не е юридически, поради условия на българското законодателство.

За обвиняванията на Министерски съвет, че прокуратурата желае да знае кои са „ предпазените им очевидци “, Гешев разяснява: „ Терминът „ предпазен очевидец “ се използва политически, някой го е чул, не знае какво значи и решил да го употребява, тъй като му харесва по какъв начин му звучи “.

Той акцентира, че не се тормози от „ контактната точка “ с Европрокуратурата в Министерски съвет. Сигнали могат да се подават и в офиси на делегираните прокуратури или даже по мейл.

Гешев одобри с възприятие за комизъм въпроса дали е свободен човек и изясни, че го управлява „ единствено жена му “.

Той изясни и, че от месеци не си прави труда да дава отговор на Бойко Рашков. „ Има късмет да му отговоря, когато нещо, което каже, се окаже правилно. Иначе ще би трябвало по цел ден да се изяснявам “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР