Българската православна църква чества днес Св. Йоаким Осоговски. Стотици миряни

...
Българската православна църква чества днес Св. Йоаким Осоговски. Стотици миряни
Коментари Харесай

16-ти август - ден на Св. Йоаким Осоговски

Българската православна черква празнува през днешния ден Св. Йоаким Осоговски. Стотици миряни се събират в Осоговския манастир, до Крива Паланка.

Не е известно къде се е родил Йоаким. Живял е през ХІ век и се е показал в Госпо. в самото начало на ХІІ век, когато България се намирала под византийска власт. Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-силно въздействие върху благочестието на своя народ и изключително върху българското монашество - преподобнитеЙоан Рилски,Гавриил Лесновски,Прохор Пчинскии Йоаким Осоговски.

Йоаким като пътешественик пристигнал да се помоли в домашната черква на локалния болярин в село Градец. В диалог с положителния болярин той го помолил да му уточни уместно място за усамотен подвижнически живот. Боляринът му показал една пещера покрай реката Сарандапор (по гръцки) или Крива река (по български). Като се преселил в тази пещера, Йоаким претърпял в нея всичкото останало време на своя живот в непоколебим пост и съзерцаване.

Веднъж на него инцидентно се натъкнали ловци, обезверени от неуспеха си в лова. Преподобният им посочил едно място, където те хванали доста лов. От това време нататък работите на тези хора тръгнали добре, заради благословението на светия подвижник. Но когато различен път преднамерено посетили пещерата му, те намерили подвижника да лежи на земята починал и го погребали там. След това постоянно дохождали на гроба му с кадило и свещи.

След 50 години един овдовял духовник, на име Теодор, от село Осмидол в Овчеполския край се заселил в мястото, където се подвизавал Йоаким и приел монашеско пострижение с името Теофан. Преподобни Йоаким му се явявал няколко пъти и му заповядвал да извади от земята нетленните му мощи. Теофан извършил заповедта на стареца. После построил и манастир с храм на името на преподобния. В този манастир и до момента лежат светите мощи на преподобни Йоаким.

Един болярин се озлобил срещу почтения Теофан, само че бил хвърлен от коня на земята. При рухването му се счупили и двата му крайници. Преподобни Йоаким му се явил насън и му заповядал да направи подарък на манастира и да се сдобри с игумена Теофан. Боляринът извършил заповедта и излекуван изцяло, като че нищо не е било.

Много пъти преподобният опазвал по чудноват метод парцела на своя манастир от обир на странични лица. Той също по този начин наставлявал като същински свещеник манастирските братя, когато те правели неточности.

След освобождението на България от византийско робство (1186 г.) преподобни Йоаким в сънно признание предизвестил, че българският цар Калоян ще посети манастира в деня на неговата памет и че братята са длъжни да го посрещнат.

Годината на своята кончина преподобни Йоаким благоволил самичък да открие на сън: „ Осем години пред огромното слънчево затъмнение ", което станало на 19 март 1113 година Следователно, преподобни Йоаким Осоговски се показал пред Господ на 16 август 1105 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР