Българската православна църква (БПЦ) може да поиска от съответните електроснабдителни

...
Българската православна църква (БПЦ) може да поиска от съответните електроснабдителни
Коментари Харесай

КЕВР: Църквата може да поиска да бъде битов клиент от доставчиците на ток

Българската православна черква (БПЦ) може да изиска от съответните електроснабдителни сдружения да подписа контракт за доставка на електрическа енергия като битов консуматор. Това оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране в отговор на писмо от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Председател на Светия Синод на БПЦ.

Според в този момент настоящото законодателство не е допустимо обектите на църквата автоматизирано да преминат на контролирания пазар на ток, където цените са по-ниски. Все отново има малка врата в закона, която разрешава това да се случи, излиза наяве от мнението на КЕВР. В нормативната уредба не съществува изясненост по въпроса какви тъкмо потребности се включват в понятията " за лични битови потребности ", респективно, " за небитови потребности ".

Нормативно неуточнен е и въпросът по какъв начин следва да бъде систематизиран даден клиент при по едно и също време облекчаване на битови и небитови потребности. Това основава компликации в практиката и постанова разграничението битов/небитов клиент да се преценя за всеки съответен случай и за всеки обект, като се регистрират и съответните специфики.

В своя писмо ръководителят на КЕВР Иван Иванов изяснява, че поради многочислените разнообразни обекти, благосъстоятелност на БПЦ, не може да се даде еднопосочна оценка, дали и до каква степен част от тях попадат в обсега на понятието " битов клиент ", т.е. за какви тъкмо потребности (битови/небитови) ще се употребява доставяната електрическа
сила.

" При настоящото все още законодателство, в случай че БПЦ реши, че някои от нейните обекти дават отговор на критериите за битов клиент и желае те да се доставят с електрическа сила по одобрени от КЕВР цени, от съответния краен доставчик ( " Електрохолд Продажби " ЕАД, " ЕВН България Електроснабдяване " ЕАД, " ЕНЕРГО-ПРО Продажби " АД и " ЕСП Златни пясъци " ООД), то следва да бъде поискано сключването на контракт за доставка на електрическа сила за определените обекти, изясняват още от КЕВР.

От регулатора прецизират, че при положение, че крайният доставчик откаже да прави доставка на електрическа сила за тези обекти, БПЦ разполага с опцията да сезира с тъжба Комисията. Ако в производството по разглеждане на жалбата бъде открито, че доставяната в съответния обект сила се употребява единствено за битови потребности, Комисията има право да задължи крайния доставчик да подписа контракт с БПЦ за този съответен обект.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР