Българската правораздавателна система и правоохранителни органи получиха този уикенд поредната

...
Българската правораздавателна система и правоохранителни органи получиха този уикенд поредната
Коментари Харесай

Как издирван от над 10 години брат Галев изненадващо почина в... България

Българската правораздавателна система и правоохранителни органи получиха този уикенд следващата звучна плесница, образно демонстрираща неспособността им да извършват дейно своите основни за държавното ръководство отговорности. В събота късно вечерта изненадващо стана ясно, че на българска територия изненадващо е умрял Ангел Христов - Геле, който е единия член на дупнишкото престъпно дуо " братя Галеви ". Заедно с колегата си в подземния бизнес Пламен Галев (който в действителност не му е брат) 54-годишният някогашен чиновник на профилирания отряд за битка с тероризма (СОБТ) се търси с алена бюлетина на Интерпол, откакто през 2012 година двамата получиха ефикасни присъди за рекет и изнудване. Броени часове преди да чуят присъдата си, да бъдат арестувани и вкарани в пандиза, " братята " изненадващо изчезнаха под носа на Министерство на вътрешните работи и повече от десетилетие местонахождението им беше неразбираемо.Този уикенд пък се видя, че българската полиция и спецслужби са неспособни освен да спрат законнонарушителите да напущат страната необезпокоявано, само че и да им попречат понякога да се връщат в нея. Неочаквано за всички се оказа, че Ангел Христов е умрял от естествена гибел (най-вероятно от инфаркт) не в някоя екзотична дестинация без алтернатива за изгонване от вида на Дубай или Южна Африка, а в село Ресилово до Дупница, където има имение.

Българската правораздавателна система и правоохранителни органи получиха този уикенд следващата звучна плесница, образно демонстрираща неспособността им да извършват дейно своите основни за държавното ръководство отговорности. В събота късно вечерта изненадващо стана ясно, че на българска територия изненадващо е умрял Ангел Христов - Геле, който е единия член на дупнишкото престъпно дуо " братя Галеви ". Заедно с колегата си в подземния бизнес Пламен Галев (който в действителност не му е брат) 54-годишният някогашен чиновник на профилирания отряд за битка с тероризма (СОБТ) се търси с алена бюлетина на Интерпол, откакто през 2012 година двамата получиха ефикасни присъди за рекет и изнудване. Броени часове преди да чуят присъдата си, да бъдат арестувани и вкарани в пандиза, " братята " изненадващо изчезнаха под носа на Министерство на вътрешните работи и повече от десетилетие местонахождението им беше неразбираемо.

Този уикенд пък се видя, че българската полиция и спецслужби са неспособни освен да спрат законнонарушителите да напущат страната необезпокоявано, само че и да им попречат понякога да се връщат в нея. Неочаквано за всички се оказа, че Ангел Христов е умрял от естествена гибел (най-вероятно от инфаркт) не в някоя екзотична дестинация без алтернатива за изгонване от вида на Дубай или Южна Африка, а в село Ресилово до Дупница, където има имение.

За момента за никой, в това число за правоохранителните органи на българската страна, не е изцяло ясно по кое време и по какъв начин наказаният се е озовал там и по какъв начин е пресякъл назад границата на страната, без да бъде разпознат.

В композиция с бягството на Галеви преди 10 години този факт е поредна грозна проява за проблемите на страната ни дейно да управлява влизането в и излизането от България. Всичко това се случва в извънредно неприятен миг - тъкмо когато ръководещите в София се пробват да убедят Европейската комисия, че изпълняваме всички механически и политически критерии за влизане в Шенгенското пространство на свободно напредване.
Реклама
Внезапната гибел на Ангел Христов подозрително съответствува във времето и с още едно престъпно събитие с българско присъединяване, което подкопава чувството за ефикасна битка с мафията у нас - убийството на Красимир Каменов - Къро в ЮАР. Знае се, че въпросният " брат Галев " е имал общи компании с Христофорос Аманатидис-Таки - някогашен непосредствен сътрудник и апетитен за сегашен зложелател на Къро поради контрола над дейностите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", включително така наречен " златен мочур " и лабораторията за фитосанитарен надзор.

В опит за спешен PR министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев още в неделя заран е издал заповед, с която погребението на 54-годишния Ангел Христов е било спряно, до момента в който се разбере по какъв метод той тихомълком се е оказал на българска земя. В системата на Министерство на вътрешните работи няма данни той да е пресичал границата легално, което значи, че или е влезнал с подправени документи, или че в никакъв случай не е напускал България. Демерджиев също по този начин е назначил инспекция в Регионална дирекция на вътрешните работи Кюстендил, с цел да обясни по какъв начин локалните структури на полицията " не са имали " информация, че дупнишкият дезертьор от правораздаването се намира в къщата си в село Ресилово.

Решението, че дупнишките предприемачи Пламен Галев и Ангел Христов би трябвало да влязат в пандиза, беше взето дефинитивно от Върховният касационен съд (ВКС) още при започване на май 2012 година Магистратите отсъдиха, че престъпното дуо е отговорно за образуване на незаконна група и дефинитивно им наложи по пет години затвор. Софийският апелативен съд към този момент също ги беше признал за отговорни през юли 2011 г, като двамата получиха надлежно 7 и 5 години затвор. Това се случи, откакто през ноември 2010 година окръжният съд в Кюстендил ги беше оправдал напълно. " Братя Галеви " дружно с Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски бяха подсъдими за образуване, управление и присъединяване в незаконна група за насила, изнудвания, добиване на облаги посредством втълпяване на боязън.

Делото против братя Галеви стартира през септември 2009 година Пламен Галев е упрекнат за изнудване, междинна телесна щета и насила, а Христов - за добиване на облаги посредством втълпяване на боязън. Двамата остават са на независимост против парична гаранция от по 50 хиляди лева и са пуснати от ареста след кандидатирането им за депутати на парламентарните избори. Преди това Пламен Галев бива арестуван през декември 2008 година поради закани към журналистката Лидия Павлова, а Ангел Христов е задържан през януари 2009 година след разпит в Националната следствена работа.
Реклама
Всичко това се случва, откакто стана известно, че двамата са се срещнали с някогашния вътрешен министър от така наречен " тройна коалиция " Румен Петков, а медиатор е бил тогавашният консултант в ДАНС Алексей Петров.

" Феодалното въздействие на Галеви и обкръжението им в Дупница явно продължава и тяхно неявяване, както стана ясно около, за чието похищение е обвинен Васил Капланов - Каплата, считан за един от " лейтенантите " на двете някогашни барети.
Свързани публикации Къде е Янек 27 август 2020, 13:30 " Братя " Галеви са упрекнати в пране на 35.5 млн. лева 8 юни 2012, 13:43 " Братя " Галеви са оповестени за интернационално търсене 15 май 2012, 12:34 Казусът " Братя Галеви " стана мотив за ново " законотворчество " 13 май 2012, 17:56 Общо 12 години затвор за братя Галеви 6 юли 2011, 18:14 Окупацията на дупнишката република 17 октомври 2008, 19:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР