Българската педиатрична асоциация препоръчва включването на две нови ваксини в

...
Българската педиатрична асоциация препоръчва включването на две нови ваксини в
Коментари Харесай

Ваксините срещу варицела и ротавируси да са задължителни

Българската педиатрична асоциация предлага включването на две нови ваксини в наложителния имунизационен календар при децата: на имунизацията срещу варицела и на тази срещу ротавируси. И двете сега са единствено целесъобразни. Ваксината против ротавируси се поема от страната по специфична стратегия и е безвъзмездна за децата, чийто родители желаят да ги имунизират, до момента в който тази против варицела се купува и е за сметка на родителите.

Освен това научното сдружение на експертите по детски заболявания предлага ваксината против човешки папилома вирус (HPV) да се ползва в по-широк възрастов диапазон: при девойки от 9- до 18-годишна възраст. И още: тази ваксина да се ползва гратис и при момчета в същата възрастова група. В момента по Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата поема имунизациите на девойките сред 10 и 13 години. В България обсегът на младите девойки с ваксина против човешкия папилома вирус (HPV) е доста невисок, а смъртността от рак на маточната шийка, който се предизвиква от вируса – висока. Така около 1200 дами годишно се разболяват от рак на маточната шийка в България и 700 умират поради късната диагностика.

Препоръките на педиатричната общественост са основани на споделения опит в границите на Осмата експертна среща по ваксинопрофилактика в края на октомври, инициирана от Българската педиатрична асоциация за да се разиска положението на имунизационната стратегия в България. Наскоро основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че очаква рекомендации от педиатричната общност относно промени в имунизационния календар, а здравните управляващи разискват ограничения за наваксване на обсега със наложителните ваксини при децата.

През предходната година обхватът с значими ваксини от наложителния имунизационен календар падна под 90%. Въпреки това, сериозната маса родители в страната следват наложителния имунизационен календар. Докато така наречен " целесъобразни ваксини ", каквито са тези против ротавируси и HPV вируса, са с доста по-нисък обсег, въпреки да се поемат от страната. Т.е. включването на още ваксини в наложителния календар категорично би повишило обсега и би понижило заболеваемостта от ваксинопредотвратими болести.

Настоящите рекомендации на БПА са най-сериозното предложение за промени в имунизационния календар от години. С настоящия имунизационен календар можете да се запознаете.

Какви промени оферират експертите?

Относно ваксината против ротавируси педиатрите оферират тя да влезе в наложителния имунизационен календар и заради огромното обществено и здравно значение на ротавирусните инфекции приложението на ротавирусната ваксина да се удължи до 8-месечна възраст. При имунизация на недоносени деца би трябвало да се има поради поправената възраст.

Педиатрите оферират в наложителния календар да влезе и ваксината против варицела. Специалистите предлагат по опция тя да се комбинира с тази против морбили, паротит и рубеола или да се ползва като готова четириантигенна ваксинационна формула.

В сходство със заложените цели в Европейската самодейност за разработване на Национални ракови проекти, педиатрите оферират главната цел на HPV-ваксинацията до 2030 година да бъде целеви имунизационен обсег на девойки (90%) и важен имунизационен обсег (над 50%) на момчетата.

За задачата оферират да се вкара по-голям възрастов диапазон на обсег на в този момент настоящата стратегия: гратис приложение на HPV-ваксината при момичета от 9- до 18-годишна възраст, както и да се вкара гратис приложение и при момчета в същия възрастов диапазон.

При имунизацията срещу морбили, паротит и рубеола педиатрите оферират да се резервира първият банкет на 13-месечна възраст, а втората наложителна доза да се измести в по-ранна възраст – сред 4-6 години, вместо на 12 години.

При имунизацията срещу туберкулоза без смяна остава първичната имунизация до 48-ия час след раждането и на 7-годишна възраст. Педиатрите оферират да се въведат туберкулинови проби в 5-ти и 10-ти клас.

Относно ваксината против пневмококи предложението е да се вкарат конюгирани ваксини, осигуряващи отбрана против повече на брой серотипове и съобразени с локалните епидемиологични данни и фармакоикономическите разбори.

Специалистите предлагат още да се ускори осведомителната акция за нуждата от менингококови имунизации, изключително при рисковите групи деца, а по този начин също и при младежите, които не престават идната фаза от своето висше образование в чужбина.

Според тях би трябвало да се предвиди внос на менингококови ваксини в България, като препаратите към този момент са регистрирани у нас.  " Тяхното приложение би трябвало да е съгласно присъщите за България серотипове, а точно вид Б. Локалните епидемиологични данни сочат възходящото разпространяване и на серотип С, като процентното систематизиране е 53:47 за серотип В по отношение на С, W и Y (според данните на НЦЗПБ за интервала 2013-2021 и СБАЛИБ за интервала 2017-2022). В България е налична ваксина с покритие на тези 3 варианта – на свободен пазар ", показват от БПА.

Педиатрите предлагат също да се ускори осведомителната акция за нуждата от хепатитна имунизация, изключително при рисковите групи деца и възрастни в затворени колективи, изложени на неприятни санитарно-битови условия.

Относно ваксината против Covid-19 педиатрите предлагат приложението им при деца с подлежащи хронични дихателни, сърдечносъдови, ендокринни, ревматологични и хематологични болести, както и за деца с наднормено тегло.

Педиатрите предлагат и годишна противогрипна имунизация с 4-валентна ваксина на всички деца над 6-месечна възраст.

" С цел обезпечаване на лигавичен имунитет за децата над 24-месечна възраст препоръчваме ежегодна противогрипна имунизация с 4-валентна, жива, назална противогрипна ваксина, както и включването ѝ като целесъобразна в Наредба 15 и в съществуващата противогрипна безвъзмездна стратегия в България ", допълват експертите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР