Българската нормативна уредба може да се оптимизира, за да се

...
Българската нормативна уредба може да се оптимизира, за да се
Коментари Харесай

Кои са пречките пред украинските медицински специалисти да започнат работа у нас

Българската нормативна уредба може да се усъвършенства, с цел да се приобщят медицински експерти бежанци от Украйна. Това мнение изрази в изявление за БНР Красимир Грудев, ръководител на Сдружението на частните лечебни заведения.
По думите му има доста искащи такива експерти да работят в България .

Първата и то немалка спънка е езиковата подготвеност . Знанието на български език е належащо за отбрана на правата и на пациентите, и на самите лекари, в случай че има неподходящ процес на лекуването на пациентите. (…)Това е нещото, от което би трябвало да се стартира. “

Според Грудев могат да се провеждат даже неофициални езикови курсове , да вземем за пример в градове като Варна и Бургас, където от години живеят украинци, които знаят доста добре български.

„ Немалко лекари са приключили в Украйна в това число – лекари, които са учили в тамошни медицински университети и след това са приети техните дипломи въз основата на приравнителни изпити в България и те практикуват “, означи още Грудев.

Един от методите за контакт с действителната здравна система и в процеса на подготовка за публична работа в нея е украинските медицински експерти да работят като болногледачи , въпреки това да е тип заобикаляне на закона, разясни Красимир Грудев.
Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР