Българската компания АТМ електроникс, която прави монтаж на електронни компоненти

...
Българската компания АТМ електроникс, която прави монтаж на електронни компоненти
Коментари Харесай

Ръст на оборота очаква АТМ електроникс след придобиването й от шведската NOTE

Българската компания " АТМ електроникс ", която прави монтаж на електронни съставни елементи за клиенти, към този момент е част от шведската NOTE. Сделката за придобиването на сдружението беше подписана в средата на април и е на стойност 36 млн. шведски крони (3.2 млн. евро).За шведския производител на електроника това ще бъде шести цех в света и втори в Източна Европа, което ще му обезпечи по-голям потенциал на възходящ пазар. Българското сдружение пък чака доста да усили оборотите си, откакто стартира да прави и приключени произведения. Българската компания

Българската компания " АТМ електроникс ", която прави монтаж на електронни съставни елементи за клиенти, към този момент е част от шведската NOTE. Сделката за придобиването на сдружението беше подписана в средата на април и е на стойност 36 млн. шведски крони (3.2 млн. евро).

За шведския производител на електроника това ще бъде шести цех в света и втори в Източна Европа, което ще му обезпечи по-голям потенциал на възходящ пазар. Българското сдружение пък чака доста да усили оборотите си, откакто стартира да прави и приключени произведения. Българската компания

" АТМ електроникс " е основана през 1997 година като " Айс нет ", а през 2001 година името й е променено на настоящето. Компанията има две индустриални бази - в София, където се намира и централата й, и в Петрич. Във фабриките се прави монтаж на електронни произведения (печатни платки и модули) на ишлеме, като продуктите са профилирани - за индустриална автоматизация, индустриална електроника, електроразпределение, здравна техника. Сред огромните клиенти са ABB, AQ, Apix Medical и други, а изделията се доставят както на българските им сдружения, по този начин и на предприятията им в Европа. Заетите в " АТМ електроникс " са близо 80 души, а оборотът й е към 6 млн. лева годишно. Оперативният марж на компанията е към 8%, съгласно прессъобщението на NOTE.
Реклама
Към момента на договорката съдружници в българското сдружение са четирима души, като мажоритарен дял (77%) държи Сергей Шардин. Той остава шеф на " АТМ електроникс " и след продажбата. За " Капитал " Шардин разяснява, че предлагането за договорката е пристигнало от страна на шведската компания, която е научила за " АТМ електроникс " от клиенти. Всички печелят

След продажбата " АТМ електроникс " става част от една от водещите компании за услуги, свързани с производството на електроника в Северна Европа, която има оборот от 3.7 милиарда крони (325 млн. евро) за последната година. България ще бъде шестата локация за NOTE след Швеция, Финландия, Обединеното кралство, Китай и Естония.

Очакванията са това да усили бизнеса и размерите на българската компания. " И сега работим за Западна Европа, само че наличието ни на тези пазари ще се ускори ", сподели Шардин.

Плановете включват разширение на листата до крайни произведения с така наречен слагане в кутия (boxbuilding). В известието на NOTE се прецизира, че сега бизнес моделът е учреден на преработката на материали, благосъстоятелност на клиента, и по тази причина продажбите се състоят главно от услуги. " В бъдеще ще предлагаме цялостна услуга, в това число обезпечаване на материали за клиента. Това ще вдигне оборота ни ", посочи Шардин.
Реклама
Той чака компликациите с доставките да се запазят още 1-2 години. " Но клиентите са търпеливи, тъй като казусът е на всички места ", добави той.

За шведската NOTE договорката ще добави още едно дружество в Източна Европа, където индустриалните разноски са по-ниски, с което да разшири потенциала си поради планувания мощен растеж на търсенето на електроника през идващите години. " Очаква се заводът в България да отговори на бързо растящите потребности от разходно-ефективно произвеждане покрай клиентите в Европа ", се показва в прессъобщението. " Всичко към този момент е електроника, търсенето непрекъснато пораства ", добави Шардин.
Свързани публикации Предприятие по формулата " година-машина " 1 декември 2014, 19:25 Най-добрите български компании за 2013 година 20 ноември 2014, 19:21
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР